Zavřít reklamu

Veletrh CES 2017 není jen o představování nových produktů, které půjdou co nevidět do výroby. Slouží také jako ideální platforma pro demonstraci nových technologií, jejichž čas teprve přijde. Loni podobnou roli zastávala technologie HDR v televizích a jak můžeme vidět, aplikace do praxe netrvala ani rok. Letos je na CESu také spousta nových technologií, které vypadají velmi slibně a uživatelé se tak mají opravdu na co těšit. Jedna z nich je ovšem zajímavější než ty ostatní. Jedná se totiž o funkční prezentací dálkového bezdrátového nabíjení. Tedy technologie, kterou by měl disponovat i nadcházející iPhone 8. 

Za technologií s názvem WattUp stojí společnost Energous, která si pro návštěvníky letošního CESu připravila funkční demonstraci. V rámci této demonstrace ukazují několik produktů, které budou v budoucnu tuto technologii využívat. V současné době je celý systém stále v rané fázi vývoje. Bezdrátové nabíjení tak funguje pouze do několika desítek centimetrů. Původní návrh ovšem předpokládá dosah až pěti metrů.

Předváděná zařízení jsou spíše jednoduššího kalibru a více než jako demonstrace finální podoby, slouží jako ukázka toho, čeho všeho je tato technologie schopná a jaký má příslib do budoucna. Celý systém funguje na principu přenosu radiových vln, které budou šířeny místností a cílová zařízení budou obsahovat speciální čipy, které si radiové vlny „přitáhnou“ k sobě a následně je převedou na elektrickou energii, která nabije baterii uvnitř. Největší zajímavostí je, že se Energous chlubí partnerstvím s jedním obrovským technologickým gigantem. Cílem společnosti pro letošní rok je dostat technologii na takovou úroveň, že bude bezdrátové nabíjení fungovat v dosahu pracovní desky stolu. Ona meta pěti metrů by měla být splněna v průběhu příštího roku.

energous-wattup-technology

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.