Zavřít reklamu

Společnost Apple čelí žalobě kvůli tomu, že do aplikace FaceTime neintegrovala bezpečnostní „pojistku“, která by bránila řidičům v jejím používání. Podle jednoho manželského páru je právě Apple zodpovědný za smrt jejich dcery při autonehodě, kteoru zavinil nepozorný řidič. Apple si „bezpečnější FaceTime“ sice nechal patentovat, nikdy ho však nerealizoval.

Rodiče pětileté dívky, která zahynula při autonehodě, žalují Apple za to, že selhal při zavedení bezpečnostní funkce pro FaceTime, patentované v roce 2014. Funkce měla bránit v používání FaceTime v průběhu řízení. Žaloba byla podána u soudu v Santa Claře a vztahuje se k nehodě z Vánoc roku 2014, kdy řidič, který v průběhu jízdy používal videochat na FaceTimu na svém iPhonu 6 Plus, najel do vozu Bethany a Jamese Modisettových, kde kromě zmíněného páru seděly i dvě nezletilé dcery, z nichž jedna na následky zranění zemřela.

Ve své žalobě Modisettovi uvádějí, že by společnost Apple měla být za nehodu spoluzodpovědná, protože si nechala patentovat bezpečnostní technologii, která by měla řidičům bránit v užívání FaceTimu při řízení. Patent však nikdy v reálu neaplikovala. Zmíněný patent byl Applu schválen v dubnu 2014 a měl deaktivovat u zařízení určité funkce – jako je textování nebo videohovory – v průběhu řízení. Nejde o první případ tohoto typu. V Texasu došlo k nehodě nákladního vozu a jiného auta, rodiny obětí žalovaly Apple kvůli tomu, že při výrobě svých iPhonů nemyslel na funkci, která by řidičům zabránila psát v průběhu jízdy.

Podle Nory Freeman Engstrom, profesorky práva na Standfordské univerzitě, žádají navrhovatelé výrobce příslušné techniky, že pokud jejich produkty odvádějí pozornost člověka od řízení, jsou spoluzodpovědní za nehody. Pokud navrhovatelé zvítězí, může to zasáhnout nejen výrobce mobilních telefonů, ale i navigačních systémů nebo autorádií. Pro navrhovatele je však těžké prokázat, že nehodu zavinil skutečně iPhone. Za příčinu může být označen i nepozorný řidič.

Podle Marka Terryho, patentového právníka, však neexistuje způsob, jak určit, zda uživatel daného zařízení zrovna řídí – mohlo by jít i o spolujezdce. Právníci, zabývající se případy, jako jsou výše zmíněné autonehody, prý při často žalují nejen viníka nehody, ale i všechny ostatní, o nichž soudí, že by měli nést svůj podíl viny. Patent podle jednoho z právníků dokazuje, že si je Apple vědom nebezpečí používání telefonu při řízení. Cupertinská společnost zatím celou věc nekomentovala.

facetime-fb

Zdroj: TheGuardian.com

Dnes nejčtenější

.