Zavřít reklamu

Americký New York Times přišel před koncem roku s velmi zajímavým článkem. Jejich redaktoři se vydali do Číny, konkrétněji do města s názvem Zhengzhou, které leží v blízkosti obrovské továrny patřící Foxconnu. Právě v této továrně se vyrábí miliony iPhonů týdně a továrna je tak dominantním zaměstnavatelem v celé oblasti. Ne nadarmo se prý na místě říká, že zdejší město žije vesměs právě kvůli pracovních příležitostech z továrny Foxconnu. 

Celosvětová poptávka po jablečných telefonech je obrovská a výroba iPhonů tak jede na plné obrátky. Každý den, sedm dní v týdnu, celý rok. Za jeden pracovní den se v této továrně vyrobí zhruba půl milionů iPhonů. Pracovní podmínky jsou velmi často terčem kritiky ovšem podle reportérů New York Times se na těchto problémech pracuje. Z přítomnosti továrny a poskytnutých pracovních míst pak těží celé město.

Ve městě Zhengzhou žije zhruba šest milionů obyvatel a naprostá většina z nich je s továrnou nějakým způsobem spojená. Ať už v ní pracují jako dělníci, uklízeči, kuchaři či pracují pro společnosti, které jsou nějak spojené s továrnou Foxconnu, vše ve městě se točí kolem iPhonů. Obyvatelé města svému bydlišti přezdívají „město iPhonů“ a je zcela jasné, proč to tak je. Díky přítomnosti továrny si město nemůže stěžovat na nedostatek peněz, ba naopak. Foxconn pravidelně financuje rekonstrukce infrastruktury, budování nových obydlí a mnoho dalších věcí. Celý původní článek o životě ve městě najdete zde.

iphonecity

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.