Zavřít reklamu

Počátek ledna je pro technologické nadšence vždycky velice zajímavým obdobím. Veletrh CES totiž vždy doprovází celá řada nových odhalení. Letošní rok není výjimkou a jedním z prvních velkých hráčů, kteří již mají své představení za sebou, je společnost Intel. Dnes v 18 hodin totiž skončilo informační embargo na další část procesorů z rodiny Kaby Lake. První procesory, založené na této vylepšené 14nm architektuře, se objevily na podzim a jednalo se o úsporné (5W a 15W) čipy. Dnes Intel představil víceméně zbytek nabídky procesorů, které se do rodiny Kaby Lake zařadí. 

O procesorech Kaby Lake se hodně mluví, zejména ve spojení s novými MacBooky Pro, pojďme ale nové procesory rozebrat hezky popořadě, od těch nejvýkonnějších. Mezi ty se řadí především plnohodnotné desktopové procesory, které by se měly objevit například v novém iMacu. Intel obnovil kompletní nabídku a k dispozici tak bude plejáda procesorů od dvou(čtyř) jádrových i3 až po čtyř(osmi) jádrové i7. Součástí klasických desktopových procesorů (které Intel označuje jako sérii S) je také série T, která nabízí úspornější verze Skových modelů. Ty mají TDP omezené na 35W a hodí se tak do velmi kompaktních počítačů, které mají omezené možnosti chlazení. Oproti architektuře Skylake se toho, co se samotných modelů týče, příliš nezměnilo. Nabídka je vesměs totožná (až na jeden i3K procesor, který se však v nabídce Applu zcela jistě neobjeví), jediným rozdílem je zvýšená efektivita, případě zvýšené takty o 200-300MHz a dále pak mírně změny v oblasti čipsetu.

Kromě desktopových čipů rozšířil Intel také nabídku těch mobilních. Uvedl procesory ze série H, ve kterých se nachází plnotučné mobilní čipy s TDP 28-35-45W. Jedná se tedy o procesory do notebooků s adekvátním chlazením. Mnoho zahraničních čtenářů se pozastavuje nad tím, že právě tyto procesory měly být v nových MacBoocích Pro, a že Apple mohl ten měsíc a půl počkat. Otázkou ovšem zůstává, jaká je reálná dostupnost nových 28W čipů s lepší grafikou Iris (nově Iris Plus, oproti Iris [Pro]). Pro kompletní informace ohledně nových procesorů a architektury doporučuji tento rozbor na serveru Anandtech.

intel-kaby-lake

Zdroj: Anandtech

Dnes nejčtenější

.