Zavřít reklamu

Vánoce jsou tu a někteří z nás mohli pod stromečkem najít nejoblíbenější telefon na světě – iPhone. Někteří z nás tak mohli dostat už několikátý iPhone a jiní naopak mohli rozbalit svůj úplně první smartphone s logem nakousnutého jablíčka. Vstup do světa iOS je o něco jinačí než ten do světa Androidu a zřejmě vám i přijde jednodušší, přesně tak jako mně před pár lety. Pokud je to váš případ, pak vám jistě pomůže náš vánoční speciál. Pochopitelně, vycházím z vlastních zkušeností a vzhledem k tomu, že nyní s vysokou pravděpodobností rozbalíte zařízení s iOS 10, zaměřím se právě na iPhone s tímto systémem.

Aktivace telefonu
Je mi naprosto jasné, že hned po rozbalení budete chtít telefon vyzkoušet. Jen upozorním, že budete muset ještě jednou sáhnout do krabičky, vyndat obálku s manuály a odsud si vzít jehlu na vysunutí šuplíku pro SIM kartu, bez které si telefon neaktivujete. V případě všech nových iPhonů musíte mít nano-SIM, tedy tu úplně nejmenší. Pokud máte micro-SIM nebo dokonce mini-SIM, tak ji buďto ořízněte, někdy je lze i vytlačit, a nebo si prozatím od někoho půjčte nano-SIM, telefon si aktivujte a poté ji opět vraťte, přičemž bude iPhone po aktivování fungovat i bez SIM karty. Nano-SIM si pak můžete nechat zdarma udělat u svého operátora.

Přesun dat z Androidu
Pokud jste novým uživatelem, budete si muset během aktivace založit Apple ID, díky kterému si budete moct stahovat aplikace a používat mnoho dalších služeb od Applu. Jestliže nemáte nebo si nechcete přidávat k účtu kreditní či debetní kartu, pak vám přijde vhod návod jak vytvořit Apple ID bez kreditní karty. Pokud přecházíte na iPhone z Androidu, pak určitě během nastavení zvolte Přenést data z Androidu, přičemž se vám díky aplikaci z Google Play, kterou si stáhnete na svůj starý Android, přenesou všechny data včetně kontaktů, účtů a dokonce i stažených aplikací, jenž jsou dostupné i pro iOS přímo do vašeho iPhonu, což vám usnadní spoustu práce a ušetří mnoho času.  Dále se už jen proklikejte poměrně jednoduchým nastavením a v závěru se dostanete na domovskou obrazovku iPhonu.

Jak do iPhonu stáhnout aplikace
Teď, když je váš telefon nastavený, a můžete jej začít konečně používat, tak vás jistě zajímá, jak si stáhnout všechny potřebné aplikace. Pokud jste přešli z Androidu, pak se vám začnou aplikace stahovat automaticky, pokud ne, tak si otevřete tedy aplikaci App Store a jestli-že jste již přihlášeni ke svému Apple ID, vyberte si aplikaci, kterou chcete a klikněte na “Získat” nebo na “Koupit”. Aplikace se začne ihned stahovat a po dokončení ji můžete otevřít z domovské obrazovky.

iphone-7-plus-lsa-2

Jak do iPhonu nahrát hudbu
První a pro drtivou většinu nejlepší možnost je ta, že si do iPhonu nahrajete skladby ze svého PC nebo Macu, kde je máte již uložené. Na PC s Windows je však důležité si odsud stáhnout program iTunes, nainstalovat a do něj si přetáhnout všechny skladby a alba, která chcete nahrát do iPhonu. Nyní již stačí telefonu připojit pomocí kabelu k počítači, otevřít iTunes a kliknout na ikonu telefonu. V menu vpravo zvolte “Hudba” a zde už si aktivujte synchronizaci a vyberte skladby nebo celá alba, která chcete nahrát do iPhonu. Až budete s výběrem hotovi, tak jen klikněte dole na “Synchronizovat“. Další možností, jak získat přístup k hudbě je streamovací služba Apple Music. Tu aktivujete přímo na svém iPhonu v aplikaci Hudba, kde vám bude nabídnuta tříměsíční zkušební doba zdarma, kteoru bych vám doporučoval využít. V Apple Music získáte přístup k milionům skladeb a můžete si je ukládat do své knihovny a stahovat i pro offline poslech, aby vám nespotřebovávaly mobilní data během cesty do školy a podobně.

V Apple Music můžete poslouchat i různě žánrově laděná rádia nebo stanici Beats 1, která vysílá nepřetržitě. Apple Music má i tu výhodu, že zde najdete spoustu exkluzivního obsahu, který nikde jinde není. Poslední možností, jak do iPhonu dostat hudbu je iTunes Store, tedy internetový obchod s hudbou a vlastně i filmy. Na iPhonu stačí jen otevřít aplikaci iTunes Store, ve které si můžete kupovat jednotlivá alba, která vám zůstanou navždy. Hudba odsud má určité výhody, jednak se vám připisuje k vašemu Apple ID a tak si ji budete moci stáhnout nesčetněkrát na všechny iOS a  MacOS zařízení, které si koupíte. Výhodou je, že dnes už hudba z iTunes není chráněna DRM a tak si ji můžete přesunout i do zařízení jiných značek, případně je vypálit na disk CD. Hudba je navíc ve velmi vysoké kvalitě, má vyplněné metadata a hlavně podpoříte umělců.

Jak z iPhonu přehrát fotografie do PC
Pokud máte PC s Windows, stačí iPhone připojit pomocí USB kabelu k počítači, odemknout telefon a povolit přístup k obrázkům a videím. Na PC pak jen otevřete Počítač a v něm už uvidíte připojený iPhone. Ovšem fotografie mohou být rozdělený do složek, což dost ztíží prohledávání. Vybrané fotografie už stačí jen překopírovat do PC a je to.

O něco lepší možnost je stáhnout si odsud program iCloud pro Windows přímo od Applu, který nabízí i knihovnu fotografií na iCloudu. V programu se přihlásíte ke stejnému Apple ID jako máte na iPhonu. Na telefonu pak jen otevřete Nastavení –> Fotky a Fotoaparát a zde zapnete Knihovnu fotografií na iCloudu. Všechny obrázky a fotografie v iPhonu se vám nahrají do iCloudu a tím i do vašeho PC s Windows, konkrétně do aplikace iCloud. Do počítače se vám tak automaticky budou nahrávat všechny nové fotografie, které iPhonem pořídíte.

Pokud vlastníte Mac, pak je pro vás vše jednodušší a možná i o dost pohodlnější. Stačí připojit iPhone k Macu a zapnout aplikaci s názvem Přenos obrázků, odkud už můžete importovat fotografie z iPhonu kamkoli jen chcete. Další možnost je otevřít na Macu aplikaci Fotky a importovat fotografie z iPhonu do aplikace respektive do knihovny na Macu. Stejně jako na Windows, tak i v případě Macu můžete použít Knihovnu fotografií na iCloud, přičemž se všechny fotografie budou nahrávat a synchronizovat do aplikace Fotky.

Poslední možností, která platí jak pro PC s Windows, tak pro Mac s OS X je přehrávat fotografie přes iTunes. To však půjde jen v případě, že nemáte aktivovanou Knihovnu fotografií na iCloudu. Stačí tedy opět připojit iPhone k PC nebo Macu, otevřít iTunes, kliknout na ikonu telefonu vlevo nahoře a v menu zvolit Obrázky.

img_7234

Tipy a ostatní
Rozhodně po rozbalení telefonu nevyhazujte krabičku a snažte se ji nepoškodit. V případě prodeje v budoucnu se vám bude hodit a zvýší prodejní cenu iPhonu. Pokud vlastníte kvalitní sluchátka, která vám vyhovují, tak nerozbalujte ty přibalené k iPhonu, jelikož opět v budoucnu zvýší jeho cenu při prodeji. O telefon se starejte. Je dobré jej pravidelně čistit hadříkem a pomocí jemného kartáčku vybrat prach z konektorů. Snadno se totiž může stát, že vám najednou nebude fungovat nabíjení a bude to jen tím, že budete mít v Lightning portu tolik prachu, že konektor nebude správně sedět.

Níže ještě uvedu několik odkazů na naše články, které by se vám mohly v budoucnu hodit. Určitě nezapomeňte sledovat naše pravidelné, tipy, triky a návody, ve kterých se dozvíte spoustu zajímavé a objevíte tak další funkce, které vám váš jablečná telefon nabízí.

kdyz-jste-pod-stromecek-dostlai-iphone

Dnes nejčtenější

.