Zavřít reklamu

Jednou z nejlákavějších funkcí iPhonu 7 Plus je rozhodně režim Portrét, díky kterému můžete pořizovat zajímavé fotografie z rozostřeným pozadím. Procesor totiž vyhodnotí údaje z duálního fotoaparátu (z obou čoček) a pomocí speciálního algoritmu rozostří pozadí a zvýrazní zaostřený objekt. Jedná se o skutečně zajímavou funkci, kterou by bral asi každý uživatel iPhonu, jenže je bohužel omezená jen na větší model sedmičkové řady. V App Store se ale objevila aplikace, která vám umožní udělat si fotografie jako z režimu Portrét na jakémkoli iPhonu, iPadu nebo iPodu touch s iOS 9 a novějším.

Zmíněná aplikace nese název Patch a je ke stažení zcela zdarma. Malou nevýhodou je, že aplikace neumí fotografie s rozostřeným pozadím rovnou fotit, ale je potřeba do ní přidat již vyfocenou fotografii, kterou máte ve své galerii. Jakmile ale fotku přidáte, automaticky se rozostří pozadí. Intenzitu rozostření si ještě můžete nastavit, na výběr je celkem pět intenzit. Případně nedostatky lze v aplikaci snadno upravit pomocí nástroje a to tak, že buď označíte oblast, která má být rozostřená nebo naopak vymažete místa, která rozostřená být nemají.

Do Patch jsem zkoušel přidat hned několik svých fotografií a vždy dobře rozostřil portrétové fotografie z přední kamery. Fotografie nějakých objektů bylo nutné většinou upravit, protože  aplikace rozostřila i objekt v popředí. Patch tedy není tak dokonalý jako režim Portrét na iPhonu 7 Plus, ale na druhou stranu umožňuje rychle rozmazat fotografie focené předním fotoaparátem, což iPhone 7 Plus neumí, režim portrét je totiž jen pro fotografie ze zadního duálního fotoaparátu.

Jak už jsem zmínil na začátku, aplikace je zdarma. K upravené fotografii vám však přidá malý vodoznak do pravého dolního roku. Za 1,99 € je ale možné přidávání vodoznaku nadobro odstranit. Je pravda, že aplikace Patch není ničím moc výjimečná, podobného efektu totiž dosáhnete v kdejakém fotoeditoru (Photoshop, Pixelmator a další). Vsází však na svou jednoduchost, rozmazat v ní pozadí totiž zvládne opravdu každý uživatel.

[appbox appstore id1143698388]

portrait-rezim-portret-fb

zdroj: petapixel

Dnes nejčtenější

.