Zavřít reklamu

Navigační aplikace, jako je Apple Maps se staly nedílnou součástí našeho života. Ovšem jak se ukazuje, nesou sebou pro některé uživatelé řadu rizik. Nová zpráva od The New York Times podrobně popisuje, jak aplikace Google Maps hrála důležitou roli ve smrtelné nehodě na železničním přejezdu v Kalifornii v roce 2015.

Poslouchajíc pokyny Google Maps na chytrém telefonu, se Jose Alejandro Sanchez-Ramirez otáčel se svým náklaďákem Ford táhnoucím přívěs po trase, kterou mu ukazovala navigace. Skončil však zaseknutý na špatně vyznačeném železničním přejezdu.

Po zjištění, že není schopen vyprostit náklaďák z přejezdu, nechal Sachez-Ramirez auto s přívěsem na přejezdu a jen sledoval, jak jej dojíždí vlak. Následný střet si vyžádal smrt strojvedoucího a zranění 32 dalších lidí ve vlaku.

Podle téměř dvouletého vyšetřování americké Národní rady pro bezpečnou přepravu, nese vinu na nehodě i navigace. O tom, jestli si Američan nevšiml toho, že jede po přejezdu, už spekulovat nebudeme. Rada pro bezpečnou dopravu nyní apeluje na společnosti jako je Apple a Google, aby vyznačily ve svých navigacích více než 200 000 přejezdů napříč americkým územím, které přímo protínají silnici.

V mnoha případech nejsou přejezdy vyznačené blikajícími světly, ale jen překříženou X značkou s nápisem „železniční přejezd.“ To podle rady může za to, že američtí řidiči nevěnuji značce dostatek pozornosti a společnosti poskytující tyto „chytré navigace“ by podle žádosti měly přidat třeba i hlasové upozornění na blížící se přejezd.

Google již oznámil, že do své navigace přidá zvukové a vizuální upozornění na blížící se přejezd. Apple se nechal slyšet, že na této věci již delší dobu pracuje. Neřekl však, jakou formu upozornění zvolí. Nevíme, kdy obě společnosti aktualizace obsahující tyto data a funkce přidá. Můžeme vám však již teď říct, že to určitě bude brzy. Nátlak americké vlády na oba giganty je totiž silný.

A co zbytek světa?

Pochybujeme o tom, že Apple a Google zároveň přidá nové funkce spojené se železničními přejezdy ve zbytku světa. U nás v České Republice jsem se však nesetkal zatím s nikým, kdo by naplno poslouchal navigaci a nevšiml si, že je na železničním přejezdu. Tvrzení, že za tuto smrtelnou nehodu nese vinu navigace, mi samotnému přijde trochu mimo. Řidič má sledovat cestu a koukat se kam jede, nemá to dělat navigace. Jiný kraj, jiný mrav. Upozornění na nepřehledný železniční přejezd by se ale mohlo hodit, že jich totiž u nás je.

apple-maps-fb

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.