Zavřít reklamu

iPad Air první generace mám již třetím rokem. Jsem s ním naprosto spokojený a nedovedu si představit, že bych jej neměl. Zastane naprostou většinu činností, které po něm chci. Jedinou nevýhodou, kterou jsem dlouhá léta řešil, byla absence pořádných her. Jistě, App Store hrami doslova přetéká ovšem většinou se jedná o jednoduché hříčky, které jsou dobré tak na dvou až tří minutové herní „sezení“. Hledal jsem něco pořádného, něco komplexního a něco, co vydrží opravdu dlouho. První radost mi udělal Rockstar s jejich porty GTA, které jsou povedené a vydrží dlouho. Druhou radost mi udělali lidé ze studia Feral Interactive, kteří na dotykové obrazovky převedli jednu z největších klasik v historii PC her – Rome: Total War. 

Když jsem se poprvé dozvěděl o tom, že se chystá původní Rome: Total War na iPad, byl jsem nadšený. R:TW byla jednou z prvních her, které jsem na počítači vůbec hrál a s naprostou jistotou vím, že to byla druhá hra, kterou jsem si koupil za vlastní peníze. Na počítači jsem u ní strávil desítky hodin, které se následně vždy přesunuly jen na další díl ze série Total War. Při stahování jsem tak byl plný nedočkavosti a očekávání v to, jak se autoři poprali s převedení poněkud komplexnějšího ovládání (a obecně, poměrně komplexní hry – pokud vezmeme v potaz typickou tabletovou konkurenci) na dotykovou obrazovku iPadu.

Požadavky

Rome: Total War je k dispozici pro iPad od první generace modelu Air, iPad Air mini 2. generace a konečně také pro všechny iPady z řady Pro. Hra vám z paměti ukousne necelé 4GB a v současné době běží ve verzi 1.5.1. Od vydání se objevil jeden velký patch, který zlepšil chod hry a opravil několik chyb. Hned v úvodu, při probírání techničtějších věcí, zmíním jeden z mála nedostatků. Hra je lokalizována pouze do pěti jazyků (angličtina, francouzština, italština, němčina a španělština). Vzhledem k typu hry je zde opravdu hodně textu a pokud neholdujete jednomu z podporovaných jazyků, připravte se na to, že budete mít poměrně problém. Cena R:TW je 9,99€.

Možnosti nastavení

A je to. Staženo, nainstalováno a pořádná pařba může začít. Už při loadingu se začínají znovuobjevovat již zapomenuté vzpomínky a úvodní intro ještě více připomíná dobu před téměř 15 lety. Hlavní nabídka je velmi podobná té z PC, odpadá zde ovšem jakékoliv nastavení zobrazení a další věci, které se v této verzi logicky neobjevují. V nastavení jde upravovat jen audio, titulky a režim kamery. Co se týče herních režimů, tech je k dispozici hned několik. V první řadě je zde kampaň, která tvoří jakousi páteř všech Total War her. Zde je k dispozici úplně stejné nastavení, jaké bylo tehdy na PC. Můžete si tedy vybrat klasickou nebo zkrácenou kampaň, nastavit několik úrovní obtížností a dále si upravit chování hry (například zapnout automatickou správu sídel, arkádové bitvy a tak dále – kdo by to ovšem dělal!). Z počátku máte na výběr ze tří startovních národů, další se odemknou po dokončení kampaně. Znovuhratelnost je tedy vynikající přesně v tom duchu, na který jsme z Total War her zvyklí. Kromě kampaně máte k dispozici ještě historické bitvy, tutorial, rychlou bitvu nebo vlastní scénář. I tyto režimy vesměs odpovídají tomu, jak to bylo na PC.

Gameplay

Nejdůležitější ovšem je, jak se to celé hraje. Na tuto otázku existují dva druhy odpovědí a to jednoduchá a podrobnější. Zjednodušeně můžu říct, že se Rome: Total War hraje skvěle. Pokud bych měl být podrobnější tak dodám, že se hraje skvěle až poté, co systému ovládání přijdete na kloub a oprostíte se od zaběhnutých pořádků z ovládání PC verze. Pohyb a interakce po kampaňové mapě je skvělá. Ovládání je intuitivní, přesné a pod kůži jej dostanete velmi rychle. Chvíli trvá, než si zvyknete na způsob ovládání figurek a správa měst také nějaký čas zabere. Většinou jde ovšem jen o několik tahů nebo nákupů, poté začnete dělat vše již automaticky. Jakmile si na nové ovládání zvyknete, vše jede jak na drátkách. Komplexnější ovládání městské správy je provedeno velmi dobře. Popis jednotlivých jednotek, budov a dalších věcí vždy vyvoláte podržením prstu na ikonce dané věci. Zpátky je vizuální prohlídka vašich měst (věc, která mi v pozdějších Total Warech chyběla). Přesidlování a spojování armád je také velmi jednoduché. S kampaňovou mapou tak nemám sebemenší problém. Ovládá se skvěle a vypadá naprosto famózně. Původní Rome:Total War momentálně nemám nainstalovaný ale myslím si, že hra vypadá úplně stejně, jako vypadala před těmi x lety na PC.

Ovládání bitev je kapitola sama pro sebe. Mnoho hráčů Total War série bitvy přeskakuje a nechává je na automatu, podle mě jsou ovšem bitvy jedním z hlavních taháků celé série. Zde je to s ovládáním poněkud složitější. Pokud si R:TW koupíte, výrazně doporučuji projít tutoriálem, klidně i několikrát. Ovládání pohybu jednotek je poměrně komplexní, avšak jakmile mu přijdete na kloub, je vlastně velmi zajímavé. Gesty můžete zadávat velmi přesné příkazy. Stejně tak si můžete vyhrát s různými formacemi a dalšími příkazy. Pro většinu mechanik boje jsou zde ikonky, které vám pomohou tyto stavy aktivovat (například přepínaní mezi během a chůzí, změna formací, volný režim apod.). Interface bitvy je velmi přehledný a najdete na něm vše, co potřebujete. Ikonky jednotek jsou na spodní hraně obrazovky a jejich selekce a přiřazování do skupin jen ulehčuje celý průběh bitvy. Chvíli trvá, než si na ovládání bitev zvyknete, jakmile se tak ovšem stane, bitvy jsou daleko zábavnější než na PC.

Ovládání je tedy za námi a zbývá zhodnotit, jak se hra hraje jako celek. Odpověď je velmi jednoduchá, je to opravdu paráda. Kampaňová AI vám dává zabrat již od průměrné obtížnosti, diplomacie je dobrý nástroj, na který ale není dobré slepě spoléhat a AI bitev je také slušná. Herní mechaniky působí vesměs stejně, jako před lety na PC verzi. Koho R:TW bavil tehdy, bude si libovat znovu. Kdo R:TW na PC nehrál, toto může být zajímavá cesta, jak si jednu z nejslavnějších tahových strategií vychutnat. Co se týče plynulosti, na svém iPadu Air 1. generace jsem nezaznamenal žádný problém. Hra se obvykle drží 30 snímků za sekundu, v opravdu obrovských bitvách může framerate klesnout citelně níže, během okamžiku se ovšem zase ustálí. Vesměs to pro mě ovšem nebyl žádný problém. Na novějších zařízeních pak bude hra létat ještě lépe.

Resumé

10 euro se může zdát jako poměrně vysoká částka za hru. V tomto případě je ovšem nutné podotknout, co za ty peníze vlastně dostanete. Kampaň vám může zabrat několik hodin, pokud si jí nenastavíte jako krátkou a opravdu hru budete „hrát“, dokážete se lehce dostat přes 20 hodin. Dál tu máme kampaně za další frakce, historické bitvy a další. Podle mého názoru za těch 10 euro dostanete opravdu kopec zábavy. Pokud bych to měl srovnat s nově vydaným Super Mario Run, který stojí shodou okolnosti stejně, R:TW Maria víceméně zesměšní, co se týče herního obsahu. Pokud tedy hledáte komplexní a serioznější hru pro váš iPad, máte rádi tahové strategie nebo si jen chcete trochu zavzpomínat, nemůžu Rome: Total War doporučit více. Je to geniální počin a doufám, že se lidé z Feral Interactive vrhnou na další Total War v řadě.

rome-total-war-ipad

Dnes nejčtenější

.