Zavřít reklamu

Práva zaměstnanců jsou v USA něco, co si společnosti většinou nemohou dovolit příliš překračovat. V zemi proslulé svým právním systémem, kde není problém na zaměstnavateli vysoudit statisíce, a leckdy i miliony dolarů, v případě hrubého porušení pracovních podmínek, se to děje poměrně často. A je jedno, jestli jde o administrativní společnost, nebo potravinový řetězec. Nyní podobný problém řeší Apple. Soud mu nakázal, že musí bývalým zaměstnancům zaplatit odškodnění ve výši dvou milionů dolarů za to, že hrubě porušoval pracovní řád a omezoval své zaměstnance v mnoha věcech.

Soudce nakázal Applu, aby zaplatil bývalým zaměstnancům 2 miliony dolarů poté, co se ukázalo, že jim odpíral pauzy na odpočinek a na stravování. Poté, co byli tito zaměstnanci vyhozeni, se Apple ještě vykrucoval a odmítal po dobu několika týdnů vyplatit poslední výplatu. Poškození pracovníci pro Apple pracovali v retailu a celou hromadnou žalobu podepsalo zhruba 21 tisíc bývalých či současných zaměstnanců z Kalifornie.

Celý soudní spor se táhne od roku 2011 a nyní poprvé padl rozsudek, který celou situaci posouvá dál. Původní žalobu vyplnili čtyři zaměstnanci, jakmile se ovšem rozkřiklo, že se něco takového děje, nastala vlna dalších poškozených, kteří se chtěli s touto žalobou spojit. Z oněch dvou milionů si ovšem poškození zaměstnanci na moc peněz nepřijdou. Jednotlivec dostane maximálně 95 dolarů, zbytek poputuje do fondu, skrze který se zaplatí právní služby. Apple se k celé kauze odmítá vyjadřovat.

Apple Store logo FB

Zdroj: Cultofmac

Dnes nejčtenější

.