Zavřít reklamu

Schopnost snímání otisku prstů skrze panel displeje má být jedním z hlavních taháků iPhonu 8, který přijde v září příštího roku. Tato novinka má umožnit jak odstranění fyzického Home Buttonu, tak použití většího displeje. V praxi ovšem nikdo nic podobného zatím nepředvedl, až do teď. Společnost Synaptics, která se zabývá dotykovým ovládáním (majitelé notebooků s Windows mohou znát jejich ovladače pro trackpady), přišla s novou technologií, která skenování otisků skrze displej umožňuje. Jedná se o nové optické senzory Natural ID FS9100, které by se měly v příštím roce poprvé objevit v prodávaných zařízeních. 

Zda-li se právě toto řešení objeví v nových iPhonech je otázkou. Je možné, že Apple přijde s vlastní technologií na které pilně pracují ve svých výzkumných střediscích. Optické senzory Natural ID FS9100 jsou schopné přečíst otisk prstu přes vrstvu skla silnou až jeden milimetr. Podle informací společnosti byly nové senzory speciálně navrhnuty na to, aby je bylo možné nainstalovat pod ochranou vrstvu displeje telefonu.

Tím, že jsou překryty vrstvou ochranného skla tak mají značnou odolnost a to jak proti poškrábání a oděrkám, tak proti vodě. Senzory také dokáží snímat otisky z vlhkých nebo mokrých prstů což je něco, s čím má většina současných senzorů problém. Vypadá to, že by se tato technologie mohla začít šířit již od příštího roku. Dá se tedy předpokládat, že postupně z telefonů vymizí poslední fyzická tlačítka, jelikož pro ně nebude další důvod. Apple se tímto směrem pravděpodobně vydá v září 2017, nový Samsung Galaxy S8 už s něčím podobným přijde možná o něco dříve.

synapticsfingerprintsensor-800x420
iphone-8-touch-id-display-fb

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.