Zavřít reklamu

S blížícími se svátky začínají více či méně stoupat i procenta prodejů elektroniky. Tento trend pochopitelně neminul ani společnost Apple a její iPhone. Jeho podíl na trhu v USA za poslední tři měsíce rapidně stoupl – 4 z každých 10 prodaných telefonů ve Spojených státech jsou od Applu. Nemalý podíl na tomto vzrůstu má i to, že se na trhu nově objevily smartphony iPhone 7 a iPhone 7 Plus.

Zásluha „sedmiček“

Informaci o vzrůstu podílu iPhonu na americkém trhu přinesla data společnosti Kantar Worldpanel. Data zohledňují tříměsíční období končící říjnem, jsou v nich tedy částečně zahrnuty i začátky prodejů iPhonu 7 a iPhonu 7 Plus. Díky tomu máme možnost získat přibližnou informaci o tom, jak se novým vlajkovým lodím mezi smartphony od Applu na trhu daří. 40,5% všech smartphonů, prodaných v období od srpna do října, tvoří právě iPhony. Loni to ve stejném období bylo 33,5%.

Data z Kantar Worldpanel poskytla i hlubší náhled do statistik. iPhone 7 byl za dané období nejprodávanějším smartphonem vůbec s 10,6% podílem, iPhone 7 Plus se umístil na čtvrtém místě s 5,3% podílem. Ve světle faktu, že v se v horizontu zohledňovaných tří měsíců prodávaly „sedmičky“ opravdu krátce a navíc nebyly vždy stoprocentně dostupné, jde o celkem obdivuhodný výkon. Apple částečně těžil i z letošní aféry Samsungu, který po sérii výbuchů a vznícení musel z prodeje i z výroby stáhnout svůj Galaxy Note 7. Průzkumy prokázaly, že nejeden z bývalých majitelů Note 7 zvažuje přechod na iPhone 7 Plus.

Jak si vede Apple v dalších oblastech?

iOS získává náskok před Androidem od společnosti Alphabet. Podle dostupných dat zaznamenává Android již páté čtvrtletí po sobě meziroční pokles, co se týče podílu na trhu. Podíl smartphonů s OS Android však stále na trhu převyšuje podíl smartphonů s iOS – činí celkem 57,9%. To je ale ovlivněno tím, že zatímco operačním systémem iOS disponují pouze telefony od Applu, Android běží na smartphonech od více značek.

Letošní rok taktéž znamenal debut pro Pixel od Googlu. Ten se na prodeji smartphonů ve Spojených státech stihl podílet pouhým 0,5%, podobně jako smartphony od společností Huawei a Microsoft. Nadcházející rok bude v mnoha směrech zajímavý – investoři netrpělivě čekají, jak si dále povede Pixel od Googlu, Apple se zase chystá vydat výroční model iPhonu, který by měl podle odhadů být v mnoha směrech revoluční – objevila se ale i analýza, podle níž příští rok přijde iPhone 7s.

iphone-7-packaging-fb

Zdroj: BusinessInsider.com

Dnes nejčtenější

.