Zavřít reklamu

V dnešním testu se podíváme na sluchátka JBL T450BT, které se řadí mezi levnější zástupce Bluetooth sluchátek na našem trhu. Cena kolem 1400 korun značí jakousi základní startovní pozici. Pod ní se nachází (vesměs) produkty nevalné kvality a to jak po zvukové, tak po ergonomické stránce. Cenovou hranici kolem 1400 korun bych tak bral jako vstupní bránu do bezdrátového poslechu, kdy do rukou dostanete slušně hrající sluchátka, která neurazí a uživatel z nich navíc dostane nějakou přidanou hodnotu navíc. Touto recenzí také zakončíme náš několikadílný seriál se sluchátky od společnosti JBL. 

Než se začneme věnovat hlavnímu hrdinovi dnešní recenze, připomněl bych všechny předešlé modely, které se tu za poslední měsíc objevily. Jednalo se o JBL E-35Everest 300, Everest 700, Reflect ContourReflect Response. Ve všech případech (kromě E-35) se jednalo o dražší sluchátka, oproti dnes testovaným T450BT. A právě cena je jedním z hlavních taháků, které tato sluchátka nabízí. Společnost JBL s těmito sluchátky cílí primárně na mladší posluchače, kterým by mohla (nebo jejich rodičům) vyhovovat cena, provedení, barevné varianty a také výsledný zvukový projev, který je v tomto případě velmi basově orientovaný. Pojďme to ovšem vzít popořadě.

Specifikace

Oficiální specifikace výrobce hovoří jasně. O zvuk se stará dvojce 32m driverů, které nabízí frekvenční rozsah 20Hz – 20kHz. O přenos se stará Bluetooth 4.0 a uvnitř sluchátek se nachází vestavěná baterie o nespecifikované kapacitě, která má ovšem zaručovat až 11 hodinový provoz.  Jako většina bezdrátových sluchátek, i tyto disponují několika ovládacími prvky, které se nachází na těle obou náušníků a uživatel skrze ně ovládá jak samotné přehrávání, tak funkce hovoru mobilního telefonu. Sluchátka jsou k dispozici ve třech barevných variantách a to v černé, bílé a modré. V balení kromě sluchátek najdeme ještě nabíjecí micro-USB kabel a dokumentaci.

Design a ergonomie

Co se týče designu a ergonomie, zde vše vesměs odpovídá prodejní ceně. U sluchátek za 1400 korun nemůžeme očekávat celokožené náušníky, rám z hliníku a použití dalších prémiových materiálů. Označit T45BT za nekvalitní produkt pouze proto, z jakých jsou materiálů, by byl ovšem nesmysl. Sluchátka jsou z plastu, který působí velmi odolně, polstrování je velmi měkké (a logicky z umělého materiálu) a pohodlné. Nevýhodou může být absence polstrování na hlavovém mostě. Zde ovšem opět hrála prim cena a nemůžeme tak počítat s výbavou high-endových kusů. Samotná sluchátka jsou poměrně lehká, avšak na hlavě drží velmi dobře. Úroveň nastavení velikosti je opravdu široká a sluchátka si tak přizpůsobí opravdu každý. Sluchátka jdou také velmi snadno složit a v tomto stavu pak zabírají velmi málo místa. Stejně tak dokáží sklopit oba náušníky vodorovné polohy, na stole pak zabírají také málo místa. Budou se vám tak vejít i do malého batohu nebo kabelky. Ovládací tlačítka jsou velmi dobře hmatatelná a s jejich manipulací jsem nezaznamenal žádný problém.

Kvalita zvuku

Nejdůležitější je samozřejmě zvukový projev. JBL uvádí, že tato sluchátka disponují legendárním „JBL soundem“ na který můžeme být zvyklí z velkých pódií. V první řadě je nutné upozornit na to, že se jedná o sluchátka uzavřené konstrukce, takže nějaký širší „sound stage“ tu příliš nehrozí. Nikdo ale neočekává, že tento model zahraje stejně, jako jeho vybavenější bratříček Everest 700. A pokud budu hodnotit zvuk vzhledem k cenové kategorii, ve které se nacházíme, nemám s ním sebemenší problém.

Výrobce se hlasitě ohání tím, že se jedná o sluchátka se silnými basy a na tomto tvrzení není nic, co by nebyla pravda. Zvuk je opravdu silně zabasovaný a jsou to právě basy, které zde hrají dominantní roli. Střední pásmo je také velmi znatelné, naopak výšky mi v tomto modelu přišly lehce utopené. Čitelnost a přesnost odpovídá ceně. Výsledný zvuk má daleko k nějakému referenčnímu poslechu, ale naopak jde velmi naproti požadavkům cílové skupiny, na kterou jsou tato sluchátka zaměřená. Pokud posloucháte Hip Hop, Rap, R’n’B, Techno nebo další podobné žánry, kde je basová linka velmi dominantní, budete z JBL T450BT nadšeni. S ostatními žánry si sluchátka také logicky poradí, při poslechu vám ovšem bude patrné, že jsou zacíleny trochu jiným směrem. Ale to rozhodně není špatně.

Závěr

Pro koho jsou tedy sluchátka JBL T450BT určená? Ve finále se nemusí jednat o tak vyhraněnou skupinu, jak by se mohlo z počátku zdát. Ze sluchátek budou mít radost ti, kteří si chtějí vyzkoušet, jak se vlastně s Bluetooth sluchátky žije, zároveň za ně ovšem nechtějí utrácet několik tisíc. Jim nabídnou zajímavý zvuk, dobrou výdrž baterie a základní ovládací prvky jak pro hudbu, tak pro hovory. Tento model může být také populární mezi teenagery. Sluchátka na mne působila dojmem, že něco vydrží a hrubší zacházení by tak neměl být problém. Nabízí hutné basy a v modré barvě působí velmi křiklavě – což může dnes spoustě lidem vyhovovat. Mohly by být tak ideálním doplňkem k novému telefonu, kteří mnozí najdou letos pod stromečkem.

t450-bt-lifestyle4

Dnes nejčtenější

.