Zavřít reklamu

Dlouhodobou praxí je fakt, že v případě servisu vašeho iPhonu vám Apple vrátí v naprosté většině případů repsaovaný model. V tom by většinou neměl být problém, jelikož se jedná o telefon, který má kromě vnitřností komplet vše nové. Tato praxe ovšem nyní narazila v Dánsku. Soud se totiž zastal majitele iPhonu 4, který dostal právě repasovaný iPhone poté, co dal do servisu ten svůj. Soud Applu nařídil, že musí vracet modely nové, nikoliv opravované. Celý spor se však pravděpodobně pořádně protáhne, jelikož si to Apple pravděpodobně nenechá jen tak líbit.

V případě, že by se takový postup stal skutečností, společnost by na tom pravděpodobně výrazně tratila. Dánský soud se ovšem opírá o jejich Sale of Goods act, který měl tímto jednáním Apple údajně porušit. Pokud se postiženému Davidu Lysgaardovi totiž vrátí opravený (refurbished) iPhone, jeho prodejní hodnota je podstatně nižší, než kdyby se jednalo o nový model. A to především z důvodu toho, že se uvnitř opraveného telefonu nachází recyklované komponenty.

Stejně se také vyjádřila státní rada na ochranu spotřebitelů. Apple je naopak v opozici. Nejzajímavější na tom všem je, že se jedná o spor z roku 2014, který se táhne do dneška a podle nejnovějšího průběhu jen tak neskončí. V současné době tak padl pravomocný rozsudek, vůči kterému se Apple zcela jistě odvolá a celý případ se tedy posune ještě o úroveň výš. Apple argumentuje tím, že refurbished modely nemají sníženou hodnotu, jelikož prochází stejnými testy kvality, jako modely nové.

iphone-4-cracked

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.