Zavřít reklamu

Venku už je pořádná kosa a mnoho z nás se navíc chystá přes Vánoce na hory a tak je nejvyšší čas podívat se na to, jak ochránit svůj smartphone v zimě. Právě podmínky, které panují v současné době všude kam jen dohlídnete jsou tím nejhorším pro naše smartphony. Když mrzne, je vlhkost vzduchu sice minimální ovšem při přechodech z tepla do zimy a naopak se telefon často orosí a vlhkost vzniká nejen na jeho povrchu, ale může se snadno dostat i tam, kde nemá co dělat, tedy do útrob. Pojďme se proto podívat, jak se starat o smartphone v zimě a na co si dát pozor.

Dočasně vybitá baterie
Největší nápor je kladen při mínusových teplotách na baterii a samozřejmě také na displej z tekutých krystalů. Všichni modeláři mi jistě dají za pravdu, že rozdíl při použití stejné baterie v -10 stupních (při kterých vyjíždí již jen expediční výpravy, nikoli závodní auta) a v +25 stupních může být až 40 minut jízdy navíc. Což je při průměrné 50 minutové výdrži baterie u závodních automobilů a 80 minutové u expedičních speciálů již znatelný rozdíl. Ne jinak je tomu u baterie v mobilním telefonu iPhone, tabletu iPad a multimediálním přehrávači iPod touch. Nemusíte se tedy děsit pokud váš čerstvě nabitý telefon ukazuje při okolních mínusových teplotách nízkou životnost baterie. V baterii dochází k chemickým procesům, které jsou díky nízkým teplotám negativně ovlivňovány. Stav baterie se automaticky obnoví poté, co ponecháte telefon v teplém prostředí.

Na celkovou životnost baterii nemají nízké teploty až tak významný vliv, samozřejmě vliv mají, ale ne takový aby se vám vyplatilo kupovat si na zimu další telefon, kvůli šetření baterie v iPhone. Nízké teploty mají u výdrže baterie vliv zejména krátkodobého charakteru. Pokud dojde při nízké teplotě k vypnutí telefonu, pravděpodobně je to tím, že se zastavil chemický proces v baterii a ta přestala dodávat telefonu patřičné napětí. Proces se v teplém prostředí opět obnoví. Telefon nedobíjejte hned po příchodu domů, ale vyčkejte až se vyrovná se změnou okolní teploty. Na nabíječku připojte iPhone alespoň 20 minut po změně teploty.

Zkrat, největší nepřítel iPhone
Baterie přístroje s největší pravděpodobností přežijí i teploty pod – 50 stupňů Celsia a opět se obnoví, zkratovaný telefon je však mnohem větší problém. Zkrat nastává v zimním období při přechodu z mrazivé teploty do vyhřáté místnosti. Může se vám tak stát, že zatím co jste telefon venku v -10 stupních Celsia vesele používali, doma dojde po pár minutách až desítkách minut k jeho poškození. Zkrat způsobuje kondenzace vodních par, které se začnou po přechodu z mrazu do tepla srážet. Zkuste se proto vyvarovat používání telefonu alespoň 20 minut před příchodem do tepla a raději jej uchovejte ve vyhřáté kapse, kde na něj přece jen působí mnohem mírnější podmínky než u ucha, které ošlehává ledový vítr. Pokud se nevyvarujete použití telefonu těsně před příchodem domů a víte že na telefon během krátké chvíle působí rozdílová teplota okolo 30 až 40 stupňů Celsia, ochraňte telefon následujícím způsobem.

Vezměte mikrotenový sáček a telefon do něj ihned po příchodu domů vložte. Vodní páry se budou kondenzovat na povrchu sáčku, místo na povrchu přístroje a nedojde tak ke zkratu. Telefon nechte v sáčku po dobu několika minut a poté jej vyjměte. Vhodné je také telefon po vytažení ze sáčku osušit suchým hadříkem.

Na internetu není problém za cenu pár korun nebo v horším případě pár desítek korun sehnat záslepky pro iPhone dock konektor a 3,5mm jack konektor. Tyto záslepky doporučuji minimálně v mrazivých teplotách použít. Nejen že chrání telefon, ale chrání zejména čidla, podle kterých servis pozná, zda byl telefon namočen nebo nikoli. Pokud tedy již dojde ke zkratu telefonu v důsledku vlhkosti, ale čidla si zachovají svoji původní barvu, bude reklamace s největší pravděpodobností uznána.

ip5_snow_1_3

*Recenzi obalu Lifeproof z fotografie si můžete přečíst přímo zde.

Zamrzlé krystaly
Zatím co AMOLED displeje používají elektroluminiscenční diody vyrobené z organických materiálů, které fungují bez problémů i v naprosto extrémních mrazech, iPhone používá LCD technologii obsahující tekuté krystaly. Jak sami víte, vše co je tekuté může zatuhnout nebo zamrznou, záleží jen na tom při jaké teplotě. Rovnoměrně s klesající teplotou narůstá viskozita krystalů a dochází ke zpomalování jejich reakcí. Čím nižší je okolní teplota, tím pomaleji displeje reagují na příkazy tranzistorů. Problém nastává v situaci, kdy je okolní teplota tak nízká, že přestane krystal reagovat úplně a defakto zamrzne. Z tohoto stavu se již nemusí probrat a znám osobně případy, kdy lidem odešlo několik desítek pixelů najednou právě kvůli mrazu. Zatím co z vnitřní strany hřeje displej samotný výkon telefonu, z vnější strany si musí poradit sám. Je vhodné používat během zimního období některou z ochranných fólií na displej, jejichž recenzi si můžete přečíst zde nebo zde. S iPhone v mrazu neprovádějte úkony náročné na časté změny barevnosti displeje, jako je například hraní her nebo sledování videa.

ip5_snow_1_3

Dnes nejčtenější

.