Zavřít reklamu

Hrdým majitelům nejnovějších MacBooků Pro s Touch Barem jejich nadšení příliš dlouho nevydrželo. Nové MacBooky se samy opakovaně vypínají bez varování. Problém nejspíš souvisí s externími hard disky, připojenými k novým počítačům přes Thunderbolt 3 nebo USB-C porty. Apple zatím problém nijak nekomentoval.

Zdá se, že Apple má minimálně smolný měsíc. Není to tak dlouho, co se nové MacBooky Pro dostaly ke svým majitelům, a už se objevují první potíže. Zaznamenány byly například problémy s grafikou, v jiných případech zase vypovídal službu trackpad. Nyní se objevily další problémy, a to s náhlým samovolným opakovaným vypínáním MacBooku. Podle zprávy Jeffa Portena z portálu TidBits může být problém v externím hard disku, připojeném přes Thunderbolt nebo USB-C port. Apple zatím celou situaci nekomentoval.

Porten po nějakém čase zjistil, že nemůže zkopírovat větí množství souborů z jednoho externího USB disku na druhý, aniž by se jeho zbrusu nový MacBook Pro nevypnul. Při snaze o analýzu chybových hlášení zjistitl, že jeho systém je stabilní, když je k jednomu Thunderbolt 3 portu připojen jeden externí disk, nebo když je více disků připojeno do USB rozbočovače, zapojeného do jednoho portu. Když ale zapojí více zařízení do více portů přímo k MacBooku Pro, počítač se vypne. Portenovu zkušenost potvrdili členové diskusního fóra na serveru MacRumors, podle kterých problém samovolného vypínání může souviset i s Time Machine. „Pokud se váš MacBook znenadání vypíná, aniž byste cokoliv kopírovali, může to být proto, že Time Machine právě provádí zálohu na externí USB disk,“ píše Porten.

„Používáte-li Time Machine, připojujte disky pouze k jednomu portu vašeho MacBooku Pro, nebo při používání více portů deaktivujte Time Machine. Bezdrátové kopírování na chod MacBooku nejspíš nemá vliv, takže Time Machine by přes Wi-Fi měla fungovat, někteří uživatelé však hlásí problémy s ethernetovými adaptéry, připojenými k Thunderbolt 3 portu.“ Na fóru MacRumors se však našli i uživatelé, kteří měli problémy i s připojením jediného externího disku a dokonce i s jednotlivými soubory.

Když Porten navštívil místní Apple Store, problémy, se kterými se potýkal doma, se neopakovaly. „K pádu došlo při kopírování záloh, což jsem v Apple Storu nemohl otestovat – používal jsem Finder a externí disky. MacBook Pro mi byl vyměně, ale problémy se objevily i u nového kusu.“ Nejedná-.li se o hardwarový problém, mohl by Apple vyřešit náhlé vypínání nových MacBooků v nejnovější aktualizaci macOS. Zaměstnanci Apple Storu údajně vyslovili teorii, že problém by mohl být spojen se spotřebou energie USB portem.

2016-macbook-pro-usb-c-fb

Zdroj: iDownloadBlog.com

Dnes nejčtenější

.