Zavřít reklamu

Apple dlouhá léta především z ekonomických důvodů drží výrobu součástek pro svá mobilní zařízení v Asii. V uplynulých týdnech však nastaly okolnosti, na jejichž základě se otevřela diskuse o přesunutí výroby do Spojených států. Stála za tím nejen prezidentská volba, jejíž vítěz, Donald Trump, Tima Cooka k tomuto kroku přesvědčoval a zároveň slíbil uvalení vysokých přirážek na dovoz.

Foxconn, největší světový výrobce součástek pro elektroniku a hlavní dodavatel pro společnost Apple, dnes uvedl, že byla zahájena předběžná jednání o přesunu výroby do Spojených států amerických. V prohlášení stojí, že rozsah investice zatím nebyl pevně stanoven, společnost ale bude průběžně informovat o veškerých souvisejících detailech a diskusích mezi vedením firmy a odpovědnými americkými úředníky. V úterý se Masayoshi Son z japonské SoftBank Group vyjádřil, že do výroby ve Spojených státech investuje 50 miliard dolarů a zasadí se o vytvoření 50 tisíc nových pracovních pozic.

Stručné prohlášení Foxconnu následovala zpráva v televizním vysílání CNBC, v němž Son držel list papíru, popisující zmíněnou investici. Na listu stála loga společností SoftBank a Foxconn a dodatek o dalších 7 miliardách. Snaha o přesunu výroby a pracovních míst zpět do USA byla součástí Trumpovy předvolební kampaně. Foxconn ve svém prohlašení nespecifikoval, s kým jeho vedení jednalo, ale uvedl, že plány byly stanoveny na základě vzájemně odsouhlasených podmínek. Masayoshi Son a zakladatel Foxconnu Terry Gou jsou si údajně vzájemně blízcí a spojuje je několik společných podnikatelských aktivit. Patří mezi ně například projekt Pepper – humanoid, jehož součástky vyrábí právě Foxconn. Společně také investují do indického trhu.

Foxconn sídlo

Zdroj: BusinessInsider.com

Dnes nejčtenější

.