Zavřít reklamu

Soudní spory mezi Applem a Samsungem by vydaly na samotnou knihu. Je jich opravdu mnoho a málokdo se v nich již orientuje. Jeden soudní spor je ovšem jedinečný a v nějaké jeho fázi o něm četli všichni. Jedná se o onen neslavný spor ohledně designu telefonů, kde se Apple opírá mimo jiné o svůj patent na „obdelníkový telefon se zaoblenými rohy“. V roce 2012 rozhodl nižší soud v USA o tom, že Samsung Applu zaplatí téměř 400 milionů dolarů. Společnost proti tomuto rozsudku od té doby bojuje. Spor šel tak až k americkému nejvyššímu soudu, který však tento rozsudek zrušil. 

Americký nejvyšší soud se tentokrát postavil na stranu Samsungu a přikázal Applu navrácení částky 399 milionů, kterou ustanovil soud nižší instance před čtyřmi lety. V současné chvíli se tak celý spor přesune k jednání u odvolacího soudu. Soudci nejvyššího soudu se jednomyslně shodli na tom, že nemají dostatek informací k tomu, aby potvrdily předchozí rozsudek. Na základě toho by měl Apple oněch 399 milionů vrátit.

Hlavní problém byl údajně ve formulaci celé žaloby, která pracovala s tím, že by měl Samsung Applu zaplatit za škody způsobené prodejem celých telefonů. Společnost se bránila tím, že by se do pokuty měly započítat pouze samotné komponenty, které patenty porušují, nikoliv celá zařízení, která jsou i z těchto komponent vyrobená. Je to ovšem právě design celého zařízení, kterým si Samsung údajně pomohl v prodejích svých mobilních telefonů.  Celý spor začal v roce 2011 a jedná se o jeden z nejdelších, které mezi Applem a Samsungem kdy byly.

Apple vs Samsung

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.