Zavřít reklamu

Nový MacBook Pro, který Apple představil na konci října, se v těchto dnech začal pomalu dostávat ke svým zákazníkům. Největší novinkou u nových laptopů od společnosti Apple je bezesporu Touch Bar. Nový panel nad klávesnicí nahradil klasické funkční klávesy s vizí větší použitelnosti a zlepšení ovládání. Kromě funkčních kláves, které nahradil, pak mění svou podobu s každou aplikací, kterou spustíte a nabízí v nich specifické ovládací prvky.

Na první pohled se může zdát, že je ovládání Touch Baru jednoduché. Některé funkce nejsou však na první pohled viditelné a k jejich objevení si musíte s novou vychytávkou hrát a přijít na ně sami, nebo si o nich někde přečíst. Právě v tomto článku vám přineseme 14 tipů a triků, které vám práci s novinkou usnadní.

1) Zobrazení funkčních kláves

Klasické funkční klávesy, které Touch Bar nahradil, se dají jednoduše zobrazit podržením klávesy Fn v levém dolním rohu klávesnice. Tlačítka F1, F2, … se pak zobrazí v jakémkoliv programu, který máte právě spuštěný.

2) Jak si ve specifickém programu nastavit stálé zobrazování funkčních kláves

V předchozím tipu je uvedeno, že k zobrazení funkčních kláves musíte podržet tlačítko Fn. Po jeho puštění klávesy ihned zmizí. Co ale dělat, když v nějakém programu používáte tyto klávesy často a chtěli byste je mít zobrazené permanentně? I na to kalifornská společnost myslela.

Jděte do Předvolby → Klávesnice → Zkratky. Zde vyberte Funkční Klávesy a klikněte na znak „+“, přes který si pak přidáte aplikace, ve kterých chcete mít funkční klávesy zobrazeny pořád.

3) Rychlá změna jasu a hlasitosti

Místo kliknutí na tlačítko pro změnu těchto dvou nastavení jednoduše na tlačítko klepněte a popojeďte prstem. Zobrazí se posuvník, kterým si navolíte právě tu hodnotu, kterou potřebujete.

4) Jak si upravit regulační lištu Touch Baru.

Jděte do Předvolby → Klávesnice a klikněte na Upravit regulační lištu.

customize-control-strip-macbook-pro1

5) Jak zobrazit rozšířenou regulační lištu

Klikněte na tlačítko zobáčku v levé části regulační lišty.

6) Jak si upravit rozšířenou regulační lištu Touch Baru.

Když kliknete na tlačítko zobáčku během úpravy regulační lišty, získáte přístup k více funkcím a ovládacím prvkům.

7) Jak upravit ovládací prvky programu

Pokud program podporuje Touch Bar a nabízí v něm nějaké ovládací prvky, které můžete upravovat, lze tak učinit v Zobrazení → Upravit Touch Bar. K přístupu do tohoto menu musíte mít daný program zapnutý.

customize-app-controls-in-touch-bar-macbook-pro

8) Jak upravit regulační lištu během úpravy ovládacích prvků programu

Během úpravy ovládacích prvků programu můžete jednoduše kliknutím na regulační lištu upravit i ji.

9) Klávesa Escape

Klávesa Escape je na Touch Baru úplně vlevo, ale bohužel není zarovnaná nad ostatní klávesy, jako je na klávesnici bez Touch Baru. Klávesa však zaregistruje její stisknutí i když se jí úplně nedotknete.

escape-key-macbook-pro

10) Režim spánku a probuzení

Jelikož je Touch Bar vlastně jen další displej, Apple se do něj rozhodl zakomponovat funkci, kterou mají i ostatní displeje a šetřit díky ní baterii. Touch Bar se totiž po 60 sekundách uvede do režimu spánku a po dalších 15 sekundách se úplně vypne. K jeho probuzení stačí na panel klepnout, dotknout se Trackpadu či stisknout libovolné tlačítko na klávesnici.

11) Trackpad a Touch Bar

Apple v novém macOS umožňuje souběžně ovládat počítač Trackpadem i Touch Barem. Díky tomu můžete například v Pixelmatoru posouvat a měnit obrazec a zároveň na panelu měnit jeho barvu.

12) Ovládání Siri

Díky Touch Baru můžete Siri nechat poslouchat váš příkaz pouze po vámi určenou dobu. Stačí ji vyvolat přes tlačítko v Touch Baru a tlačítko držet po dobu mluvení.

13) Trvalý posuvník pro média

Po dobu hraní videa či hudby se v Touch Baru zobrazí posuvník, kterým můžete přehrávání ovládat. Posuvník je přítomný při přehrávání čehokoliv ve kterékoliv aplikaci, i když se nemusí zdát, že program Touch Bar podporuje. Ať se nacházíte kdekoliv, v Touch Baru bude při přehrávání vždy přítomna ikona programu, ve kterém se právě něco přehrává. Kliknutím na ni se posuvník zobrazí.

media-scrubber-touch-bar-macbook-pro

14) Touch Bar můžete používat i na Boot Camp instalaci Windows

Když na svém MacBooku Pro spustíte Windows, na Touch Baru se zobrazí běžné ovládací prvky, jako je například intenzita podsvětlení klávesnice, jas displeje a hlasitost. Kromě toho si můžete nechat opět držením klávesy Fn zobrazit funkční klávesy včetně escape.

15-touch-bar-macbook-pro-tips-and-tricks1

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.