Zavřít reklamu

Během posledních čtrnácti dnů jsme tu měli dvě recenze sluchátek od JBL. Jednalo se o modely Everest 300 a Everest 700, které patří do skupiny klasických náušních sluchátek. Oba modely překvapily slušným zvukem, vynikajícím zpracováním a rozšířenými funkcemi. Dnes se podíváme na další model z nabídky JBL, tentokrát ovšem půjdeme zcela jiným směrem a zamíříme do podstatně odlišné kategorie. Sluchátka JBL Reflect Response totiž spadají do sportovní, či aktivní chcete-li, sekce sluchátek, která se zaměřují na zákazníky, kteří jsou neustále v pohybu, ovšem nechtějí být bez své oblíbené hudby.

Výrobce charakterizuje JBL Reflect Response jako sluchátka, která vám budou dělat nerozlučného parťáka během jakékoliv sportovní aktivity. Ať už se jedná o běhání, posilování či jiné druhy sportu, během kterého chcete mít svou oblíbenou hudbu neustále v uších. Jedná se o bezdrátová Bluetooth sluchátka, která mají nabízet velmi minimalistické provedení, dlouhou (vzhledem k velikosti) výdrž baterie, skvělou ergonomii a doprovodné funkce a především, vynikající zvuk. Pojďme se tedy podívat, co je na tom pravdy.

Specifikace

Pokud nahlédneme do oficiálních specifikací výrobce, dozvíme se následující informace. Hlavní roli zde hrají drivery o velikosti 8,6mm, které jsou vyřešeny klasickým špuntovým provedením. Nabízí dynamický rozsah 10-22kHz. O bezdrátový přenos se stará Bluetooth 4.1. Vzhledem k ceně sluchátek, která se pohybuje kolem čtyř tisíc korun, je balení nadité různým příslušenstvím. Ve standardním prodejním boxu, který je mimo jiné velmi dobře zpracován, se tak nachází samotná sluchátka, 3 velikosti špuntů (S,M a L), 3 velikosti ergonomických výplní ucha (S,M a L), nabíjecí kabel, ochranné pouzdro a dokumentace. Na obalu je názorně uvedeno, co všechno sluchátka dovedou, o tom ale v následujících kapitolách.

Ergonomie a kvalita provedení

Co se týče designu a ergonomie, zde toho není příliš mnoho co vytknout. Kvalita zpracování je excelentní a sluchátka se velmi pohodlně nosí. Hlavní část, kterou je nákrční most, je velmi lehká, tudíž je nošení naprosto pohodlné. Samotné provedení je pak téměř dokonalé. Úroveň zahnutí není příliš agresivní, tudíž nemáte pocit, jakoby vás sluchátka škrtila. Naopak není ani příliš volné, tudíž se při běhu ani nehnou. Samotná sluchátka jsou vyvedena dostatečně dlouhým kabelem, který nijak nelimituje pohyb hlavy. Verze Reflect navíc nabízí kabeláž s reflexivními prvky, takže budete ve tmě velmi dobře vidět. Samotné špunty jsou také velmi dobře provedeny a díky různým velikostem nakonec sednou opravdu každému. Chce to jen pořádně vyzkoušet, jaká velikost vám bude sedět nejlépe. Výměna těchto částí je opravdu jednoduchá a zabere pár sekund.

Nyní se dostáváme k jednomu z největších taháků těchto sluchátek. S ním souvisí také druhá část názvu, tedy Response. Sluchátka totiž disponují dotykovým ovládáním. To je provedené skrze senzory na každém ze sluchátek. Díky těmto senzorům pak můžete za pomocí gest vykonávat mnoho funkcí. Levé sluchátko nabízí možnost uzamčení funkce gest a posouvání přehrávaných písniček dopředu. Pravé sluchátko pak umožňuje posun vzad a příjímání hovorů. Tyto senzory jsou velmi citlivé, gesta to tak snímá se 100% přesností. Otázkou ovšem zůstává, jak by senzory reagovaly například na delší vlasy či nošení čepice. Jedinou nevýhodu, kterou jsem z ergonomického hlediska zaznamenal, je nemožnost ovládání hlasitosti. Chápu, že na samotné špunty se již tato funkcionalita nevešla, ale například na mostu je místa opravdu dost.

Zvuková kvalita

Co se týče kvality poslechu, zde mě sluchátka překvapila asi nejvíce. Od špuntových sluchátek toho člověk nikdy příliš nečeká, pokud se nejedná o top modely audiofilských společností. JBL Reflect Response ovšem hraní naprosto skvěle. Vzhledem ke své velikosti nabízí ohromnou hloubku, vynikající přesnost a skvěle vyvážené podání frekvencí. Basy jsou, vzhledem k typu sluchátek, silné, avšak nikoliv agresivní natolik, aby byly dominantní. Střední frekvence příliš nevystupují a výšky jsou podané skvěle. Výsledný zvuk je přesný, velmi dobře čitelný a působí příjemně. Vzhledem k provedení sluchátka také skvěle izolují okolní hluk a proto si tak můžete užít ničím nerušený poslech. Po zvukové stránce tedy není příliš co vytknout.

Mezi další funkce patří vesměs vše, co se od takovéhoto typu sluchátek očekává. Tedy vestavěný mikrofon pro telefonování, dlouhá výdrž baterie (výrobce deklaruje 10 hodin, mě se podařilo vyždímat o něco více) a samozřejmě zvýšenou odolnost vůči potu, vlhkosti a dalším vnějším vlivům. Během testování jsem nezaznamenal žádný problém, ať už s přehráváním, s párováním nebo s mechanickou odolností.

Závěr

Celkový dojem z JBL Reflect Response je tedy pozitivní. Sluchátka skvěle hrají, výborně drží a to jak na krku, tak v uších. Ovládání za pomocí gest je rychlé, přesné a pohodlné (jen u toho člověk občas vypadá jako pitomec, když kolem hlavy mává rukama) a použití se smartphonem je tak komfortní. Pokud jste aktivní člověk a hledáte něco, co si sebou budete moci brát na běhání nebo do posilovny, rozhodně doporučuji zařadit tato sluchátka do výběru. Cenově se jedná o nižší průměr (například populární Jaybird jsou o téměř tisíc korun dražší) a rozhodně by tak měly být na seznamu zvažovaných možností.

jbl reflect response fb

Dnes nejčtenější

.