Zavřít reklamu

Apple a jeho výroba v zahraničí je častým tématem v amerických politických kruzích. Toto téma následně ještě nabylo na frekventovanosti s tím, že si jej za své přijal republikánský kandidát na prezidenta, Donald Trump. Jak jistě všichni víte, právě on zasedne v lednu do oválné pracovny a proto se začalo řešit, zda-li je vůbec něco takového, jako výroba iPhonů v USA, možná. Společnost si již v průběhu léta nechala vypracovat studii mezi svými dodavateli, která na tuto otázku měla vytvořit co nejkomplexnější a nejreálnější odpověď. 

Apple operuje s minimem konkrétních komponent. Naprostá většina veškerých součástek do iPhonů putuje od dodavatelů a subdodavatelů. Ti jsou z největší části umístěni v Číne (nebo v okolních zemích) a celkové náklady na transit jsou velmi nízké. Veškeré dovezené komponenty se pak montují v obrovských továrnách Foxconnu a Pegatronu, které mají kapacity na to, upravovat potřebný počet zaměstnanců podle toho, jak výkonná výroba je potřeba. Když se k tomu připočtou stále ještě nízké náklady na dělníky, celková výroba vyjde Apple v podstatě velmi levně. Výrobní cena iPhonu je kolem 225 dolarů a náklady na samotné smontování jsou kolem 5 dolarů, tvoří tedy zhruba 2% celkové ceny.

Pokud by se výroba přesunula do USA, bylo by to podstatně horší. Pouze samotné dopravení komponent do USA by zvedlo náklady na jeden telefon zhruba o 20 dolarů za kus. Následuje pak problém s výrobní kapacitou. Například Foxconn zaměstnává necelých 700 tisíc zaměstnanců a zhruba polovina z nich, dělá na produktech od Applu. Sehnat takovéto množství lidí v USA by bylo velmi náročné. Vzhledem k případným platům. Flexibilita výroby by také nebyla ideální. Foxconn a Pegatron mohou v případě potřeby povolat obrovské množství zaměstnanců. V USA by byl tento krok v podstatě nerealizovatelný, nemluvě na neporovnatelně vyšších nákladech, které by takovýto krok způsobil.

Celkové náklady na výrobu jednoho telefonu by tak vzrostly o více než 40 dolarů. Při zachování stejných cen by tak největší ránu pocítily marže, které už tak několik let po sobě padají. A to se týká situace, že se vše bude vyrábět v Asii a v USA jen montovat. Pokud by se do USA přesunula i výroba některých komponent, celkové navýšení výrobních nákladů by mohlo dosáhnout až 100 dolarů, což je opravdu hodně. Je tak velmi pravděpodobné, že iPhone Made In USA je zatím spíše snem, než blížící se realitou.

iphone-7-jet-black-packaging-fb

Zdroj: Forbes

Dnes nejčtenější

.