Zavřít reklamu

Kancelář okresního návladního na Manhattanu má mezi důkazním materiálem 423 zařízení od Applu, do kterých není možné se dostat. Jedná se o iOS zařízení s iOS 8 a novějším. Nejčastějším modelem je iPhone 6, který je zde v zastoupení 166 kusů. Informoval o tom web Fortune. iPhone 6 Plus je v seznamu zařízení zastoupen v počtu 66 kusů, iPhone 6s pak v počtu 63 kusů.

Většina přítomných iPhonů byla vyrobena v posledních dvou letech, iPhone 4s je v seznamu pouze jeden. Dále se zde nachází 30 neprolomených iPadů, jejichž modely ale nejsou nijak blíže specifikovány. 36% zařízení bylo zabaveno v případech kriminální činnosti, týkající se elektronických zločinů a krádeže identity. 24% zařízení je spojeno s drogovou kriminalitou, menší počet přístrojů pak souvisí s případy přepadení, vražd, nebo sexuálních zločinů.

uncrackable-devices-1

V září 2015 bylo v kanceláři 100 neprolomitelných iOS zařízení. K nevysvětlitelnému nárůstu došlo mezi listopadem a prosincem loňského roku. iOS 8, 9 a 10 nabízí šifrování „full-disk“, což každému včetně Applu takřka znemožňuje přístup k datům na zařízení bez zadání hesla majitele. U zařízení s Touch ID je situace ještě komplikovanější – oficiálně může být dotyčný požádán, aby své zařízení touto cestou odemkl, na tento krok ale existuje jen omezená doba, a fyzické prolomení může narazit na právní překážky.

uncrackable-devices-2

Návladní Cyrus Vance proslul jako kritik politiky šifrování společnosti Apple. Zatímco Apple razí názor, že všichni mají právo na své soukromí, a že silné šifrování pomáhá v boji nejen proti hackerům, ale i proti státnímu dozoru, Vance si stěžoval, že se jedná o marketingový trik a zásah do legitimního vyšetřování. Právní zástupce vyzval americký kongres, aby uzákonil dešifrování na požádání. Návrhy na vytváření nejrůznějších „zadních vrátek“ při tvorbě příslušného hardwaru i softwaru byly prozatím smeteny ze stolu.

disabled-iphone-fb

Zdroj: AppleInsider.com

Dnes nejčtenější

.