Zavřít reklamu

Pohled pod kapotu nového MacBooku Pro odhaluje spoustu zajímavých věcí. V týdnu jsme tu měli informace o tom, že není možné vyměnit SSD disk, jelikož je napevno připájen k základní desce. Stejným způsobem je také uchycena paměť RAM. Dále vyšlo najevo kontroverzní zjištění o tom, že perforace v šasi, jsou zde z 90% pouze na okrasu, jelikož se pod nimi žádný reproduktor nenachází (pouze maličký tweeter, který zabírá asi 10% plochy). Nyní se objevil další zajímavý objev, za kterým opět nestojí nikdo jiný, než iFixit. 

Ze strany iFixitu se jedná již o třetí kompletní rozborku nového MacBooku Pro , tentokrát o 15″ verzi s Touch Barem. Veškeré vnitřnosti jsou téměř totožné s 13″ modelem, jen je vše uzpůsobené větší velikosti. Nějaké novinky se ovšem také našly. Nejzajímavějším nálezem je nevyužití konektor, který se nachází na základní desce notebooku. Není k němu nic připojené ovšem vypadá jako funkční. O jeho přítomnosti se tak vedou různé teorie.

Jedním z nejpravděpodobnějšího vysvětlení je, že slouží k přehrání dat z SSD. Tím, že je disk připájený na základní desce, nejde nijak opravit a ani vyměnit. Tudíž se musí měnit celý logic board, což znamená jistou ztrátu dat. Tento konektor tak může sloužit jako jakási poslední záchrana.

Další změnu našel iFixit v trackpadu. Nejen že je podstatně větší, než ten ve 13″ modelu, obsahuje také o jeden dotykový řadič navíc. Jedná se o model od Broadcomu a je zde proto, že řešení z 13″ modelu je pro takto velký skleněný trackpad nedostačující. Poslední změnou oproti menšímu bráškovi je kompletně předělaný design lopatek ventilátoru. Očekávalo se, že se bude jednat o stejný větráček jako je ve 13″ variantě, jen bude zvětšený tak, aby seděl do většího těla. Lopatky jsou však zcela přepracované. I 15″ model si vysloužil výslednou známku 1/10.

ifixit-15-inch-macbook-pro-with-touch-bar

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.