Zavřít reklamu

Apple v systému iOS 8 značně vylepšil svou klávesnici na iPhonu a iPadu. Ta se totiž v některých jazycích naučila napovídat slova na základě textu, který píšete a na základě toho, jaká slova nejčastěji používáte. Bohužel funkce nebyla, a ani v iOS 10 stále není, dostupná pro českou klávesnici. Přitom klávesnice třetích stran od vývojářů z App Storu často češtinu podporují. Náš čtenář Matej ze Slovenska nám ale zaslal dva snímky obrazovky iPhonu, které prozrazují, že Apple českou a slovenskou prediktivní klávesnici připravuje.

Matej vlastní nejnovější iPhone 7 Plus s iOS 10 a když jednou odepisoval na iMessage přes rozšířenou notifikaci, tak se mu objevila prediktivní klávesnice ve slovenštině. Podobně se mu poté při odepisování na SMS objevila predikce s českými slovy pro standardní klávesnici. Matej uvedl, že jakmile na některé predikované slovo klikl, tak se klávesnice automaticky přepnula do angličtiny a s ní i slovník.

Zobrazení prediktivní klávesnice v češtině a slovenštině je pravděpodobně způsobeno tím, že iOS 10 podporuje psaní ve více jazycích, aniž by bylo nutné se mezi jednotlivými klávesnicemi přepínat. Matej má přidanou i anglickou klávesnici, tudíž se mu aktivovalo napovídání slov ve více jazycích, které by ale pro češtinu fungovat nemělo. Je ale vidět, že iOS 10 umí napovídat česká slova a tak je jen otázkou času, kdy Apple tuto funkci povolí.

Doufejme tedy, že Apple již českou a slovenskou prediktivní klávesnici skutečně připravuje a dočkáme se jí brzy v některém z následujících updatů. Bohužel v nejnovější beta verzi iOS 10.2, kterou máme na jednom zařízení v redakci nainstalovanou, se česká ani slovenská predikce prozatím nenachází.

ceska-predikce-ios-10-klavesnice-png
slovenska-predikce-ios-10-klavesnice
ceska-predikce-ios-klavesnice-fb

Za tip a snímky obrazovky děkujeme našemu čtenáři Matejovi!

Dnes nejčtenější

.