Zavřít reklamu

Určitě jste včera zaznamenali zprávu o tom, že Apple vydal svou první knihu. Pokud ne, původní článek si můžete přečíst zde. Nejedná se ovšem o jen tak ledajaký počin. V první řadě je vysoce nadstandardní cena, která atakuje hranici 300 dolarů za větší verzi (ano, knihy budou ve dvou velikostech, levnější vyjde na 200 dolarů). Designed by Apple in California, jak se kniha jmenuje, představuje jakýsi archív produktů, se kterými společnost za posledních dvacet let přišla. Ne všechny stroje ovšem byly k dispozici, tak musel jít Apple na nákupy.

Nejeden člověk by předpokládal, že někde v útrobách sídla Apple se bude nacházet sklad, ve kterém budou pečlivě uloženy všechny přístroje, které kdy Apple vyslal do světa. Ať už jde o staré počítače, nové počítače, tablety, telefony, iPody, prototypy a tak dále. Už jen kvůli případným referencím pro výrobu nových kusů, nebo prostě jen z tradice a respektu k výrobkům. Jak se ovšem ukázalo, úplně to tak není. V rozhovoru s Jony Ivem totiž padlo, že museli mnoho produktů odkupovat od soukromých sběratelů, aby je mohli následně nafotit do své nové knihy.

Samotnou ideu shromažďování starých produktů zavrhl samotný Jobs poté, co se do Applu poprvé vrátil. Dle něj bylo zbytečné, aby se společnost fixovala na minulost, měla by hledět do budoucnosti. Pravděpodobně to byl ovšem zase Jobs, kdo vnuknl myšlenku znovuvybudování produktového archivu, někdy mezi lety 2008 a 2009. Od té doby tedy Apple své produkty schraňuje. Vše co se vydalo předtím, se ovšem muselo shánět znovu. V tomto případě se jednalo o většinu produktů, se kterými společnost přišla od roku 1998 právě do let 2008 až 2009. Přepis celého rozhovoru si můžete přečíst zde.

designed-by-apple-in-california-fb

Zdroj: CultofMac

Dnes nejčtenější

.