Zavřít reklamu

Nový MacBook Pro je vskutku zajímavý kus techniky. Vizuální stránku má Apple skvěle provedenou a na stejně vysoké úrovni je také dílenské zpracování, které nemá příliš konkurenci. Znovu to potvrzují ti, co již měli možnost si notebooky osahat. Hardwarové specifikace ovšem budí nějaké ty vášně, především díky použití současné (a v podstatě již zastaralé) platformy Skylake a omezenosti na 16GB RAM. O čem se ovšem příliš nemluví, je SSD disk. Ten, jak se nově ukázalo, patří mezi nejrychlejší modely na trhu. 

Pevným diskům se většinou věnuje jen malá pozornost, v případě nových zařízení. Všechnu smetanu většinou slízne výkon procesoru či grafické karty, v dalších případech eventuálně výdrž baterie. Disk se většinou otestuje, zjistí se, že je docela rychlý a tím to hasne. Díky tomuto přístupu se například ve velmi málo recenzích objevila informace, že iPhone 6 byl prvním mobilním telefonem, který využival NVMe paměti.

Nový MacBook Pro obsahuje NVMe SSD disk, který je na základní desku připojen přes PCI-E rozhraní a jedná se vlastně o proprietární kus hardware, vzhledem k jeho řešení. Podle rozborky iFixitu, kterou si můžete prohlédnout zde, jde disk vyjmout a případně by tedy neměl být problém s výměnou – až se na trhu objeví modely od výrobců disku. PCI-E rozhraní a vlastní řadič z dílny Applu ovšem není jedinou novinkou. Podstatné jsou rychlosti, které jsou u tohoto řešení velmi vysoké.

Jeff Benjamin ze serveru 9to5mac podrobil nový disk testu a mimo jiné jej porovnal s SSD diskem z Retina MacBooku 2016. Rozdíl je opravdu znatelný. Oficiální specifikace Applu pracují s hodnotami 3,1GB/s pro čtení a 2,1GB/s pro zápis. Podle benchmarků jsou tyto údaje přesné, jelikož SSD disk v novém MacBooku Pro těchto rychlostí opravdu dosahuje. Retina MacBook je pak podstatně pomalejší – viz obrázky v galerii.

2016-macbook-pro-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.