Zavřít reklamu

Hlasová asistentka Siri má na zařízeních s operačním systémem iOS mnoho schopností. Jednou z nich je i předčítání jakéhokoliv textu, který se právě nachází na obrazovce. Jednoduchým příkazem tak Siri dokáže přečíst webovou stránku, článek, email, textovou zprávu a mnoho dalších textových útvarů, které na svém zařízení dokážete zobrazit.

Výhodou této funkce oproti předčítání označením textu a následného stisknutí tlačítka je menu s ovládacími prvky, které se při započetí předčítání zobrazí. Díky němu je pak možné ovládat rychlost předčítání, zastavování i přeskakování kusů textu. Skvělou vlastností je, že tato funkce funguje i v češtině a můžeme ji tedy pohodlně používat i my.

Jak předčítání pomocí Siri aktivovat a používat jej

  1. Otevřete Nastavení a jděte do Obecné.
  2. V menu vyberte Zpřístupnění a najděte položku Čtení.
  3. Zde se pak nachází přepínač funkce „Předčítat obsah obrazovky„. Ten aktivujte.

Nyní máte na výběr dva způsoby, kterými lze předčítání spustit. První z nich je uveden již v popisu funkce v nastavení. Na kterékoliv obrazovce s textem přejeďte současně dvěma prsty od horní strany dolu. Po přejetí by mělo vyskočit dříve zmíněné ovládací okno a současně by se mělo spustit předčítání.

Druhý způsob je přes příkaz, který dáme Siri. Hlasovou asistentku stačí vyvolat podržením domovského tlačítka nebo vyslovením „Hey Siri“ a říci „speak screen„. Po vyslovení se opět objeví okno v ovládacími prvky a začne předčítání dané stránky.

ios-siri-predcitani-fb

Dnes nejčtenější

.