Zavřít reklamu

Je to jen pár dní, co Apple představil světu nový MacBook Pro. Odborníci z iFixit si vzali na paškál třináctipalcový model bez Touch Baru, který rozebrali skoro do posledního šroubku. V iFixit rozebírají produkty od Applu vcelku běžně. U nejnovějšího laptotu zjistili řadu odlišností, mezi něž patří například menší baterie, vyměnitelný SSD a další překvapení.

Při rozebrání se přišlo mimo jiné i na to, že na reproduktorech se nacházejí nové gumové součástky. Jejich úkolem je nejspíš omezení vibrací. Reproduktory nových MacBooků jsou totiž o poznání hlasitější, než u předchozích modelů. Oproti iPhonu 7 zůstal u laptopu zachován vstup pro klasický sluchátkový konektor. Redaktoři iFixit však přišli na to, že součástka je modulární. To nahrává spekulacím o možném budoucím nahrazení konektorem Lightning nebo USB-C.

V novém třináctipalcovém MacBooku Pro se dále nachází 54.5 Wh baterie, která je o poznání menší, než baterie předchozích modelů. Pojme o 25% méně energie. Navzdory změně kapacity zvládne podle Applu i nadále okolo deseti hodin provozu. Rozměrově je baterie sice menší, vrstvy odolného lepidla však nijak neusnadňují její vyjmutí nebo výměnu. Povrch trackpadu je u nových laptopů od Applu dvakrát větší. Klávesnice „druhé generace“ disponuje „motýlkovým mechanismem“ V iFixit tyto změny potvrdili, klávesy jsou podle nich o něco vyšší a lépe se hledají.

Jak se již zjistilo dříve, SSD je vyjímatelný a k desce není připájený způsobem, na jaký jsme zvyklí z ostatních notebooků od Applu. Způsob ovládání SSD již Apple použil například u Retina iMacu. Příslušné komponenty třetích stran zatím nejsou k dispozici, proto v současné chvíli nelze SSD vyměnit za jiný. Co se rychlosti týče, měla by být o celých 100% vyšší než u předchozí generace.

RAM prozatím uživatelsky rozšířitelná není, a to kvůli svému připájení k desce. Zajímavou změnou je absence AirPort karty pro WiFi a Bluetooth. Tato funkce je nyní vyhrazena hlavní desce. V závěru by se dalo říci, že rozebrání od iFixit přineslo celkem očekávaný výsledek a potvrdilo údaje od Applu. Apple i u nové generace MacBooků použil šrouby Pentalobe, které mají uživatele odradit od vlastnoručního tuningu. Baterie je pevně přilepená a SSD používá proprietární disk. Konstrukce nového MacBooku tedy příliš nenahrává kutilům, kteří by si chtěli sami počítač jakkoliv vylepšit.

ifixit-macbook-pro-2016

 

Zdroj: 9to5Mac.com

Dnes nejčtenější

.