Zavřít reklamu

Zatímco společnosti Google, Microsoft a Facebook již s druhou a třetí generací rozšířené reality (AR) a s virtuální realitou (VR) koketují nějakou dobu, na VR zařízení od Applu se stále ještě čeká. Čekání podle analytika společnosti KGI Minga-Chi Kuo potrvá od jednoho do dvou let. Kuo ve své poznámce, kterou získal AppleInsider, uvedl, že rozšířená realita perfektně ladí s nadáním Applu pro poskytování inovativních uživatelských zkušeností prostřednictvím rozhraní jedinečných zařízení.

Za svůj současný úspěch může cupertinská společnost z velké části vděčit svým iPhonům. Právě iPhone přinesl veřejnosti masové rozšíření multidotykových displejů. iPhone by se podle Ming-Chi Kuo měl stát základním stavební kamenem pro plnohodnotné řešení pro AR. Podrobnosti o konkrétní podobě takového řešení si Kuo nechal pro sebe.

Pro VR headsety se v současné době využívají například některé telefony s OS Android. Apple by do vod AR mohl zkušebně vstoupit s podobným systémem, který využívala například populární hra Pokémon Go.  Na základní úrovni se rozšířená realita dá popsat jako vrstva digitálních informací, přesahujících do fyzického světa. Moderní systémy jako například HoloLens od Microsoftu využívají kombinaci kamer, senzorů, průhledných displejů a specializovaného softwaru.

Tyto pokročilé systémy mají obrovské výpočetní a energetické požadavky, což se odráží na jejich objemnosti, která není příliš v souladu s filosofií společnosti Apple. Podle Ming-Chi Kuo by spolu s tím, jak technologie postupně dozrávají, mohl Apple integrovat AR do svých klíčových produktových řad. Zařízení pro AR by mohla například způsobit revoluci ve způsobu, jakým uživatelé pracují s Apple Watch a Apple TV, a odstranit překážky typu malých displejů a nemotorného ovládání.

Zároveň by se údajně Apple mohl pokusit proniknout s AR i do jiných oblastí, jako jsou například automobilové technologie, respektive autonomní řídící systémy. O Applu se dokonce jednu dobu hovořilo v souvislosti se samořiditelnými vozy. Podle posledních zpráv však společnost od „Projektu Titan“ upustila.

Podle zpráv z minulého týdne Apple testuje AR displej s integrací Siri coby součást samořídícího softwaru a podpůrného hardwaru. Apple se svým zájmem o AR nijak netají. Promluvil o ní i Tim Cook, který uvedl, že z dlouhodobého hlediska má Apple na AR zájem a je toho názoru, že se jedná o skvělou věc pro zákazníky a výbornou obchodní příležitost. Existují navíc důkazy o tom, že Apple pomalu buduje AR tým. Společnost skupuje malé firmy, zabývající se rozšířenou a virtuální realitou, včetně Faceshiftu, specializujícího se na motion capture, nebo bývalého spolupracovníka Googlu Flyby Media. Rozšířilo se i portfolio patentů na transparentní displeje, systémy virtuální reality pro iPhone a další pokročilé zobrazovací technologie.

VR bryle Apple 2

 

Dnes nejčtenější

.