Zavřít reklamu

Po včerejší konferenci se na sítí YouTube objevilo nové interview s viceprezidentem softwarového inženýrství Applu Craigem Federighim. Nemohla v něm pochopitelně nepřijít řeč na nejnovější MacBooky Pro, které byly na Keynote představeny. Federighi jim předpověděl skvělou budoucnost a uvedl, že pro práci vývojářů budou mít obrovský potenciál.

Touch Bar představuje multidotykový skleněný panel, který u nových MacBooků Pro nahradil horní řadu funkčních kláves. Kromě toho ale uživateli také poskytuje systém ovládacích prvků, měnící se podle kontextu. Například při zadávání textu do dokumentu vám Touch Bar může pomoci s editací fontu a velikosti písma. Touch Bar přichází dokonce i s podporou gest –  klepnutím aktivujete ovládací prvek, jako je například tlačítko, nebo vyberete položku – například emoji. Na Touch Baru můžete provádět i posouvání.

Proč právě teď? Proč Touch Bar dorazil zrovna v roce 2016?

Chtěli jsme, aby to u klávesnice působilo co nejpřirozeněji, citlivě a zcela reálně. Jsme schopni převzít hodně z toho, co jsme se naučili u hardwaru pro iOS – a ještě více z jeho bezpečnostního modelu, jako je tomu u Touch ID – a za pomoci vlastních materiálů napomoci tomu, aby se to stalo realitou. K tomu bylo zapotřebí dát dohromady spoustu věcí. A je vzrušující to konečně mít.

Bude se Touch Bar zlepšovat podobně, jako Touch ID u iPhonu?

Opravdu úžasný je fakt, že jsme v průběhu posledního měsíce najali pár vývojářů. Svou práci již začali odvádět a mají skvělé nápady. Podívejte se například na djay Pro. Je úžasné vyvíjet nějaký produkt a mít vizi toho, co můžeme s našimi aplikacemi dělat. Již z podstaty je nám jasné, že toto je zařízení s nemalým potenciálem, protože je to vlastně univerzální Multi-Touch displej. Vážně se mi líbí všechno to, co jsme doposud mohli vidět. Můžete vytvářet ovládací prvky prakticky pro cokoliv, od hry až po hudbu. Bude to skvělé a já jsem opravdu nadšený z toho, jak rychle to jde všechno kupředu.

Podle nově publikovaných příruček je Touch Bar rozšířením klávesnice a trackpadu, nikoliv displeje. Apple po vývojářích nechce zařazení zobrazování oznámení, zpráv, obsah k posouvání nebo statický obsah na Touch Baru, ale spíše ovládací prvky, podobající se fyzickým klávesám, co se velikosti a barvy týče.

Technicky vzato je Touch Bar jakousi formou obrazovky, funguje ale jako vstupní zařízení, nikoliv sekundární displej. Uživatel se může na Touch Bar dívat, když chce použít některý z ovládacích prvků, ale primárním cílem zaměření je obrazovka počítače. Touch Bar by rozhodně neměl zobrazovat upozornění, zprávy, a obsah, který by uživatele odváděl od práce na hlavní obrazovce.

Příručka rovněž radí vývojářům, aby se vyhnuli zahrnování funkcí výhradně do Touch Baru, a to z toho důvodu, aby dané aplikace byly kompatibilní i se staršími Macy. Vždy musí existovat způsob, jak provádět úkony i za pomoci klávesnice nebo trackpadu. Apple rovněž vývojářům sděluje, aby Touch Bar nepoužívali pro známé klávesové zkratky jako hledání, výběr, kopírování, vyjmutí, vložení, zrušení a opětné provedení a další.

new-macbook-pro-2016

 

 

Zdroj: MacRumors.com

 

 

Dnes nejčtenější

.