Zavřít reklamu

Ekonomické výsledky společnosti Apple známe již od včerejšího večera a postupně je analyzujeme. V tomto článku se pak podíváme na prodeje iPadů, které už jsou, několikáty kvartál po sobě, poměrně tragické. Prodeje postupně klesají i navzdory tomu, že Apple představuje nové modely a snaží se uživatele přesvědčit o tom, že iPad nahradí klasický počítač. Jak se ovšem ukazuje, uživatelé na tuto lež neskáčou a prodeje tabletů tak padají. Už při vydání prvního modelu se jednalo o velice vyhraněný kus hardware a prodejní výsledky tuto teorii jen potvrzují.

Podle včerejších dat se má situace následovně. iPady zaznamenaly meziroční pokles v Q4 2016 o 6%. V řeči čísel se jedná o 9,26 milionu iPadů za poslední kvartál letošního (fiskálního) roku. V porovnání s roky minulými je to opravdu bída. Ve stejném období v roce 2013 Apple prodal 14,08 milionů iPadů, o rok dříve dokonce 17,04. V současné době jsou tak prodejní čísla nejnižší v historii a na nějakou změnu to příliš nevypadá.

Apple prostě nedokáže zákazníky přesvědčit o tom, že by iPad dokázal nahradit klasické PC. V předchozích letech (viz 2012 a 2013) se stále ještě jednalo o jakousi novinku, kterou dokázal Jobs a Apple prodat zákazníkům. Ti, co jsou na tablety zvyklí a rádi je využívají, ovšem neutáhnou celková prodejní čísla. A pokud si má uživatel vybrat, mezi koupí nového telefonu nebo tabletu, v 99% zvítězí telefon. Tablety jsou velmi specifické nástroje, které mají velmi specifické využití. S tím souvisí i průměrná doba upgradu. Uživatelé, kteří mají iPad 4. generace jsou s ním dnes stále spokojeni a nemají příliš důvod ke koupi nového. Řada Pro také není pravděpodobně takovým lákadlem, v jaký Apple doufal. Uvidíme na jaře, až přijdou nové modely. Do té doby budou prodeje dál klesat.

ipad-mini-fb

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.