Zavřít reklamu

Po pár měsících až letech používání Macu, přesouvání a kopírování souborů, zálohování prozatím nepotřebných dat na externí disky a hektického života se stane, že prostě ve svých datech už nemáme takový pořádek, máme jich až zbytečně moc a neustálým kopírováním nebo přesouváním vznikají duplicitní soubory, a to ať už v samotném počítači, tak i na externích discích nebo flashkách. Obvykle to pak dopadne tak, že si buďto koupíme další úložiště nebo si jeden celý podzimní večer vyhradíme na třídění a mázaní nepotřebných souborů. Obvykle nám totiž zabere určit a najít duplicitní soubory dohromady i několik hodin, obzvláště v případě, kdy jsme tomuto problému nevěnovali pozornost několik let. Lze to ovšem vyřešit mnohem elegantněji a během několika minut. Stačí znát aplikaci Gemini, na kterou se mrkneme v dnešní recenzi.

Gemini je aplikace od vývojářského studia MacPaw, které stojí například i za populárním čistícím programem CleanMyMac. A co vlastně Gemini dělá? Proskenuje váš interní nebo externí disk a nalezne  případné duplikáty. Gemini ale kromě složek umí prohledávat i archivované soubory, iTunes knihovnu a knihovnu fotografií pro aplikaci Fotky, a tak vám pomůže pročistit i vaše fotografie, když například pořídíte deset snímků stejného objektu, ale ve výsledku by vám stačil jen jeden jediný.

Skenování a mazání

Samotné skenování disku je opravdu rychlé, jelikož zabere tak maximálně minutu. Gemini pomocí speciálního algoritmu porovnává nejenom velikost, datum vytvoření a další metadata souboru, ale také to, co jednotlivý soubor obsahuje. Například u fotografií tak ví, co se na nich nachází a porovná je mezi sebou, díky čemuž vám ukáže několik v podstatě stejných fotografií, které můžete smazat.

Důležité je upozornit, že Gemini bez vašeho souhlasu nesmaže jediný soubor. Jakmile vše oskenuje, přehledně vám zobrazí všechny duplikáty a je jen na vás, které si necháte a které smažete. Dobré je, že aplikace umí zobrazovat i náhledy téměř všech souborů, a tak si můžete prohlédnout všechny označené fotografie, PDF a jiné dokumenty nebo si poslechnout i hudební soubory. I kdyby se náhodou stalo, že nechtěně smažete nějaký soubor, fotku nebo skladbu, Gemini vám umožní smazaný soubor obnovit a vrátí jej na úplně stejné místo, kde se nacházel předtím.

Skvělou zprávou je, že není potřeba se omezovat jen na interní disk, který máte v Macu, ale můžete připojit například dva externí disky, nebo disk a flashdisk, a ty porovnat mezi sebou. Stačí jen oba disky označit, nechat proskenovat a poté vymazat všechny soubory nebo rovnou celé složky, které máte jak na externím disku, tak na flashdisku stejné.

Nastavení aplikace

Gemini nabízí i užitečné nastavení, kam by byla chyba se nepodívat. Naleznete zde totiž například Ignore list, kam si můžete přidat složky, soubory nebo koncovky souborů, které bude aplikace při skenování ignorovat, a také funkci Smart Selection, která umožňuje přidat složky, ve kterých když budou nějaké duplikátní soubory, tak je Gemini označí přednostně pro smazání nebo je naopak nikdy nevybere.

V Nastavení naleznete i další volby, jako například možnost si vypnout skenování podobných souborů nebo možnost nastavit si, aby se smazané soubory rovnou odstranily z počítače nebo se naopak jen přesunuly do speciální složky. Defaultně se soubory přesunou do koše, odkud je možné je ještě zachránit. Fotografie z aplikace Fotky se nesmažou, jen se přesunou do speciálního alba Gemini Duplicates, protože aplikace Fotky neumožňuje mazat fotografie aplikacím třetích stran

Gemini vs. Gemini 2

Gemini existuje ve dvou verzích. Sám nyní používám druhou verzi, ale přibližně dva roky zpět jsem si pořídil verzi první, kterou teď Gemini 2 nahradilo. Osobně vám doporučuji pořídit si verzi druhou, protože oproti první verzi rychlejší, podporuje nové verze systému macOS a hlavně díky novému algoritmu je přesnější a umí tak najít nejenom naprosto stejné soubory, ale také ty, které jsou si podobné. Kromě podobných fotografií tak umí nalézt i podobné skladby (například různé remixy nebo zkrácené verze apod.), díky čemuž lze ušetřit opravdu spoustu místa. Navíc pokud už vlastníte první verzi Gemini, pak si Gemini 2 můžete zakoupit s 50% slevou.

Resumé

Gemini není moc co vytknout. Je rychlá, přesná a dokáže vám opravdu pročistit disk od zbytečností. Jediné, co mi na aplikaci trochu vadí, je fakt, že při označování duplikátních souborů ke smazání neukáže celou cestu k souboru a vy tak nevíte, na jakém disku se soubor nachází, jestli na interním nebo externím. To je z mého pohledu asi jediný návrh na zlepšení, jinak se mi líbí, že Gemini umožňuje přidat různá pravidla a výjimky, nebo že dokáže automaticky označovat duplikáty z určitých složek. Je pravda, že jí použijete tak jednou za dva měsíce, ale kdy už jí spustíte, tak vám doopravdy pomůže ušetřit místo na disku.

gemini-2-fb

gemini-2

Dnes nejčtenější

.