Zavřít reklamu

Apple to s péčí o zdraví svých zákazníků myslí opravdu vážně. Již několik měsíců se můžeme přesvědčovat o tom, jakým směrem se v současné době společnost ubírá. Veškeré nové produkty posouvají hranice péče o lidské zdraví, ať už jde o iPhony, nebo především o Apple Watch, ze kterých chce Apple udělat pomyslný lékařský nástroj. Není to ovšem pouze Apple, kdo využívá jejich zařízení k extenzivním lékařským účelům. Nyní se na webu objevila informace o skupině vědců, kteří sestrojili speciální laboratoř, kterou pohání iPhone. A tato laboratoř dokáže s 99% úspěšností odhalit rakovinu.

Za vším stojí vědecký tým z Washington State University, který vede doktorka Lei Li. Ona a její tým dokázali vytvořit laboratorní zařízení, které slouží na analýzu vzorků, a díky kterému je možné odhalit několik typů rakoviny. Nejzajímavější na tom je, že se nejedná o žádný přístroj v hodnotě desítek tisíc dolarů. Celou aparaturu totiž pohání starý iPhone 5.

portable-cancer-detector1

Přenosná laboratoř pracuje na principu současné analýzy až osmi vzorků, ve kterých analyzuje rakovinotvorné markery, konkrétně pak IL-6. Tento marker určuje přítomnost rakoviny plic, prostaty, jater, prsu a dalších tkání. Celý proces spočívá v analýze světelných proudů, o kterou se stará speciální spektrometr. Právě díky světelnému spektru, které vzorky propouští, se dá zjistit počet a typ chemických prvků v nich se nacházejících.

Tato laboratoř by mohla způsobit obrovskou senzaci po celém světě, vzhledem k její úspěšnosti, která se pohybuje kolem 99%. Výhodou je nízká cena a vysoká mobilita, která zaručuje možné použití kdekoliv na světě. V současné době prototyp pracuje s iPhonem 5, ale předpokládá se, že v budoucnu by to nemusel být pouze iPhone. Další detailní informace o tomto případu najdete zde.

screen-shot-2016-10-22-at-5-59-08-pm

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.