Zavřít reklamu

Minulý týden jsme vás informovali o zajímavém testu, který provedl zahraniční server Phonearena. Zjistil totiž, že 32GB model iPhonu 7 má nižší rychlosti čtení a zápisu na úložiště. Může se to zdát až neuvěřitelné a možná i jako faux pas od Applu, ale u MacBooků jsme zvyklí na stejnou přímou úměru (čim nižší kapacita úložiště, tím pomalejší SSD) už řadu let a nestěžujeme si. Ovšem vyplatí se skutečně přihodit nějaký ten tisíc navíc a namísto 32GB modelu si koupit 128GB? To se rozhodl zjistit Lewis z Unbox Therapy.

YouTuber otestoval konkrétně 32GB a 256GB iPhone 7. Na pomoc si přizval aplikaci PerformanceTest Mobile, jejíž vzhled už dlouho nebyl aktualizovaný pro novější iOS, ale na měření poslouží skvěle. Když spustil test rychlosti čtení a zápisu na úložiště, tak mu na 256GB modelu aplikace naměřila 359 MB/s pro čtení a 851 MB/s pro zápis, ale na 32GB jen 42,4 MB/s pro zápis a 686 MB/s pro čtení. To znamená, že na úložiště 32GB iPhonu se zapisují data téměř 10krát pomaleji.

Je to ale opravdu takový problém a poznáme to i při reálném používání? Lewis vyzkoušel nahrát přes iTunes do iPhonu stejný film (Star Wars: A New Hope) o velikosti 4,2GB. iPhone 7 s 256GB úložištěm zvládl film zapsat za 2 minut a 34 sekund, zatímco 32GB varianta za 3 minuty 39 sekund. Při reálném používání tedy není úložiště iPhonu desetkrát pomalejší, jak ukazovaly benchmarky, ale pomalejší je, a to docela znatelně.

Že je iPhone 7 s 32GB úložištěm skutečně pomalejší, můžeme potvrdit i u nás v redakci. Sami už máme jeden 32GB model a níže můžete vidět, jaké hodnoty jsme se zmíněnou aplikací naměřili. Rychlost čtení není vůbec špatná, ale rychlost zápisu je jen 36 MB/s. Pokud někdo vlastníte iPhone 7 se 128GB nebo 256GB úložištěm, určitě hoďte odkaz na screenshot níže do komentářů, ať vidíme, jaký skutečný rozdíl je mezi jednotlivými kapacitními variantami.

iphone-7-32gb-slow-storage

A ještě test 64GB varianty iPhonu 6s:

img_0388
iphone-7-what-fb

Dnes nejčtenější

.