Zavřít reklamu

Ke konci minulého týdne jste se u nás mohli dočíst o jedné zajímavé novince, kterou Apple začal aplikovat ve svých zrekonstruovaných Apple Storech druhé generace. Nově totiž kalifornská společnost již nezabezpečuje iPhony, jelikož odstranila bezpečnostní kabely ze zařízení. Cíl je přitom jasný – dopřát potencionálním zákazníkům co nejvyšší komfort, aby si mohli iPhone pořádně vyzkoušet a například si jej strčit i do kapsy, aby zjistili, jestli jim bude skutečně vyhovovat.

Jak ale Apple nyní zabrání tomu, aby zloději nezabezpečené iPhony nekradli? Nejprve se všichni domnívali, že společnost využije funkci Najít iPhone a zařízení na dálku přes iCloud zablokuje, aby bylo zařízení v podstatě nepoužitelné. Nyní ale server 9to5mac zjistil od svého zdroje něco trochu zajímavějšího.

Na všech demo iPhonech, vystavených v Apple Storech, se nachází speciální operační systém. Na první pohled jde o iOS, ale je výrazně upravený pro potřeby Applu. Nově Apple do speciálního systému nahrál funkci, která zablokuje iPhone v případě, že jej někdo vezme z obchodu pryč. Jakmile se totiž zařízení vzdálí od místní Wi-Fi sítě, okamžitě se zablokuje a je nepoužitelné. Ve výsledku to tedy znamená, že zaměstnanci nemusí blokovat ukradené modely přes Najít iPhone, jelikož se zablokují samy.

Podle zdroje disponuje stejnou funkci i speciální systém na vystavených počítačích Mac, které se také okamžitě zablokují. Systém pak zajišťuje například i to, že pokud cokoli zákazník na Macu nastaví, tak se vymaže jakmile zaměstnanci počítač restartují.

Nicméně toto není první případ, kdy Apple odstranil zabezpečovací prvky ve svých obchodech. Před několika lety totiž přestal zabezpečovat například klávesnice, trackpady a reproduktory. Podle samotného zdroje jsou totiž po celém obchodě kamery, některé jsou vidět, ale jiné jsou skryté, a tak je celý Apple Store kompletně monitorován.

Jednou dokonce společnost zkoušela odstranit zabezpečovací prvky z iPhonů 5, ale krádeže zařízení se rozmohly, a tak musela společnost iPhony opět zabezpečit. Nyní by se ale díky speciálnímu softwaru, a také díky tomu, že se novinka o zabezpečení pomocí softwaru dostane do povědomí potencionálním zlodějům, neměla situace opakovat.

tethered-iphone-7

Dnes nejčtenější

.