Zavřít reklamu

Jednou z největších nevýhod platformy Apple, a toto se týká zejména mobilních zařízení, je iTunes. V současné době se už nejedná o takovou tragédii, kterou byl program před několika lety, ale stále je jeho používání noční můrou. Synchronizace mobilních zařízení je peklo, listování a ukládání hudebních souborů/filmů/videosouborů taktéž (pokud vše nemáte zakoupené oficiální cestou) a obecně celý program spíše komplikuje než usnadňuje život.

Není to tak dávno, co bylo iTunes jedním z hlavních negativ přechodu na ekosystém od Applu. Dnes tu ovšem máme aplikaci, která je v podstatě tím, čím měl Apple iTunes udělat už dávno. Jednoduchým, intuitivním a hlavně funkčním souborovým manažerem. Pojďme se podívat na WinX Media Trans (nebo MacX Media Trans, pokud jste na platformě macOS).

Ještě než začneme bych chtěl upozornit, že se můžete zúčastnit soutěže o získání licence zdarma, a to jak pro platformu Windows, tak i pro MacOS. Celá soutěž tkví v tom, že musíte být dostatečně rychlí, jelikož autoři programu rozdávají 100 licencí každý den, stylem kdo dřív přijde… Výsledná licence se musí aktivovat do 25. října a jedná se o plnou verzi programu. Jediné co pro ní není dostupné, jsou budoucí aktualizace (pro ty už se musí zaplatit normální licence). Takže máte ideální způsob, jak si program vyzkoušet.

Pokud vás perex tohoto článku zaujal a jali jste se podívat na web produktu, pravděpodobně nastalo zděšení. Web výrobce totiž vypadá jako typický příklad domovské stránky bloatwaru, který máte nainstalovaný na vašem novém počítači (v případě Windows PC samozřejmě). Nenechte se ovšem zmást, tento prográmek opravdu funguje a funguje více než dobře.

Pojďme se tedy podívat na to, co umí, neumí a jak se s ním vlastně pracuje. Pro začátek potřebujete instalační soubor, který si můžete stáhnout z webu výrobce. Následuje rychlá a jednoduchá instalace a spuštění, během kterého budete připojovat vaše zařízení k počítači. Program vám ještě poradí, jak zabránit automatickému smazání dat, pokud zařízení znovu připojíte k iTunes. Základní rozhraní je velice jednoduché, přehledné a obsahuje vše podstatné, co od takovéhoto programu můžete očekávat. Nastavení je poměrně základní, ale v podstatě není potřeba nic dalšího. Můžete si nastavit výchozí adresáře pro export médií, automatický převod audio a video souborů a notifikaci pro aktualizaci programu. První dojem je tedy velice pozitivní, jak to ovšem vypadá, když chcete začít něco dělat?

U fotografií je to velice jednoduché. Po připojení zařízení se objeví všechny fotografie zde umístěné, které je možné exportovat dle libosti. Zobrazení je možné seřadit dle data a do několika různých zobrazení. V rohu se také ukazuje informace, kolik paměti v zařízení fotografie zabírají. Pro export pak jen stačí vybrat snímky které chcete, kliknout na tlačítko export a obrázky se přesunou do předem zadaného adresáře.

Celý tento postup se pak opakuje napříč všemi funkcemi programu. Videa jdou ovšem nejen exportovat, ale také importovat. Do iPadu si tak můžete velice snadno nahrát vaše oblíbené filmy či seriály. Postup je znovu velice jednoduchý. Stačí si pouze vybrat soubor v počítači a následně ho nahrát. Při exportu je vše stejné, jako v případě fotografií.

Kromě klasického nahrávání a stahování umožňuje program automatickou konverzi souborů. Vestavěný konvertor si poradí s formáty jako MKV, AVI, 4K a další defaultně nepodporované typy souborů. Vše následně převede do MP4 a automaticky upraví pro co nejlepší zážitek při sledování (například automatická korekce rotace obrazu).

Co se týče hudebního manažeru, zde je trochu více možností. Kromě klasického importu/exportu můžete editovat současné hudební soubory (název, popisky apod.), vytvářet playlisty, nebo vytvářet vyzváněcí melodie z úseků konkrétních písniček. Až budete s veškerými změnami hotoví, stačí kliknout na tlačítko „Synchronizovat“ a vše bude hotové. Stejně jako u videa i zde můžete převádět vaše audio soubory do formátu MP3 a AAC.

Aplikace dále nabízí správu vyzváněcích melodií a knih (podpora ePUB, .pdf a mp3 audioknih). Obě fungují na stejném principu, jako výše zmiňované. V neposlední řadě vám WinX Media TransMacX MediaTrans umožní použít vaše zařízení jako flashdisk, kdy na něj můžete nahrát co chcete (s ohledem na kapacitu a maximální velikost souborů).

Po celou dobu testování běhal WinX Media Trans naprosto bez problému. Jednou výtkou může být, že zde není možnost automatického roztažení do full screen zobrazení, což se ale týká jen verze pro Windows. Pokud vás aplikace zaujala, můžete využít giveaway, která aktuálně probíhá na webu výrobce. Plná verze na jeden rok stojí 30 dolarů. WinX Media Trans podporuje všechny Apple zařízení, na kterých běží nejnovější iOS 10, ale samozřejmě i starší iOS 9.

winx

Dnes nejčtenější

.