Zavřít reklamu

Apple minulý měsíc mezi své zákazníky vypustil novou verzi operačního systému macOS 10.12 Sierra. První verze operačních systému se často neobejdou bez chyb a výjimkou není ani systém pro počítače Mac. Někteří uživatelé se po aktualizování setkávají s chybami, které se někdy dají vyřešit jednoduchou přeinstalací systému. Tato metoda přeinstalace na rozdíl od čisté instalace nevymaže žádná data a tudíž se není čeho obávat.

I přes to, že přeinstalace systému nesmaže žádné soubory, aplikace, dokumenty, data ani obrázky, je dobré si před jejím provedení Mac zálohovat. Přeinstalace by na data neměla mít vliv, ale člověk nikdy neví, co se může pokazit. Nejjednodušší metodou je použití funkce Time Machine, kterou by měl uživatel používat běžně.

Jak přeinstalovat macOS Sierra

  1. Zálohujte si počítač.
  2. Restartujte Mac a ihned po zaznění uvítacího zvuku držte klávesy Command + R. Tím se Mac dostane do režimu zotavení.
  3. V okně Utility macOS zvolte možnost „Znovu nainstalovat macOS„.
  4. Klikněte na Pokračovat a projděte přes konfigurační obrazovku.
  5. Na obrazovce s vybíráním disku vyberte ten, na který se bude operační systém znovu instalovat. Většinou se disk jmenuje „Macintosh HD„.
  6. Klikněte na Pokračovat, nebo Odemknout (Pokud máte aktivovanou funkci FileVault).

Poté začne samotná přeinstalace. Obrazovka by měla zčernat a mělo by se na ní objevit Apple logo a ukazatel postupu s odhadovaným časem dokončení. Tento údaj je pouze orientační a samotný proces může zabrat i déle.

Po dokončení přeinstalace operačního systému se Mac zapne jako obvykle. Měly by v něm zůstat všechny uživatelské účty, soubory, aplikace a všechna ostatní data včetně nastavení. Mac se může po znovu nainstalování systému zdát pomalejší. To je způsobeno tím, že například Spotlight musí na pozadí znovu projít všechny data. Jakmile budou všechny potřebné procesy dokončeny, tento problém sám vymizí.

macos-sierra-fb-7

Dnes nejčtenější

.