Zavřít reklamu

Applu byl dnes schválen další zajímavý patent. Tentokrát se nejedná ani o iPhone, ani o iPad, ani o žádné počítače, ale o Apple Watch. Nový patent popisuje technologii, která by Apple Watch umožňovala rozpoznat uživatele, podle jejich vlastního srdečního tepu. Tento patent tak dále zapadá do celkové koncepce, kterou si Apple se svými chytrými hodinkami buduje. A tou je zaměření na zdraví svých uživatelů.

Patent s názvem „User identification system based on plethysmography“ popisuje způsob, jakým chytré hodinky analyzují biometrické údaje a samotný „biometrický podpis“ uživatele, podle jeho kardiorytmu. Tato data by mohla být jedním ze způsobů, jak třeba chytré hodinky odemknout.

Celý systém funguje na principu prosvětlení kůže uživatele. Senzory vypočítají, kolik světla kůže propustila a kolik naopak odrazila zpět. Toto měření dokáže rozpoznat jaký objem krve má daný uživatel ve svém kardiovaskulárním systému na onom konkrétním místě. Výsledky tohoto měření se pak mohou porovnat s nativními vzorky a tím se rozpozná, zda-li jde o toho správného uživatele.

K tomuto patentu byl připojen ještě jeden další, který se týká pokročilých funkcí gyroskopu a akcelerometru v Apple Watch. Systém nově rozpozná specifická gesta – například zvednutí hodinek od pasu po ramena a inicializuje zapnutí či odemčení hodinek, aby byly okamžitě připravené k používání. Uvidíme, zda-li se něčeho podobného dočkáme v praxi. Minimálně patent týkající se krevního oběhu zní jako sci-fi. Navíc je otázka, jak bude reagovat na neustále se měnící tlak uživatelů. No, uvidíme.

Apple Watch heart

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.