Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Kde jsou operátoři nejchamtivější a v jakých zemích můžete za pár kaček surfovat téměř neomezeně? A za jakou cenu? Srovnání odhalilo drastické rozdíly, které vám vyrazí dech.

Dřív frčela Tatra, mrkváče, pejzy a Elvis Presley, dnes se frčí na datech. A to ve velkém. Jsme na nich závislí. Potřebujeme být online na každém kroku. V metru, ve sklepě, v pralese, na Sněžce i na vrcholu Mont Blanc. Bez chytrého telefonu už pomalu nevyjdeme z domu. Mobilní tarify ale prudce zaostávají. Směšnou porci dat, kterou nám operátoři za přemrštěné ceny nabízejí, smartphony sežerou jak nic. Pak nezbývá než si připlatit, nebo to vydržet a zůstat offline až do obnovení datového balíčku.

Diverse People Hands Team Busy Devices Concept

Východiskem z této prekérní situace je vlastnit telefon, který podporuje možnost dvou SIM karet. Jedna může být klasická a druhá čistě datová. Datové tarify totiž pořídíte oproti těm mobilním za příznivější cenu. V porovnání s Evropou ale pořád výrazně zaostáváme. Ceny za gigabajty se u nás pohybují v absolutně nesmyslných výšinách.

Srovnali jsme průměrné ceny mobilního internetu s hrubou hodinovou mzdou a zjistili, za jak dlouho si při nynějších cenách vyděláte na 1 GB v jednotlivých zemích Evropy. Nejlépe je na tom Polsko, kde pro datový obnos nemusíte skoro ani hnout prstem. Stačí vám pracovat pouhé 2 minuty. Češi na stejný datový balíček vydělávají necelých 40 minut.

dbb24292-3902-4269-99cd-c4fecb0ccfd5

Stěžovat si nemohou ani v Anglii, Nizozemsku, Švédsku, Irsku a Dánsku. Za 1 hodinu si  vydělají přibližně na 13 – 22 GB. No dovedete si to představit? V Česku je něco takového srovnatelné se scénářem, že na stromě porostou jitrnice a klobásky.

srovnani-cen-mobilniho-internetu-v-evrope

Nespravedlnost? Drsná realita. Přitom už v roce 2010 byl přibližný cenový odhad dodavatelů a výrobců u intenzivně využívaných mobilních sítí pod 1 € za 1 GB a od té doby samozřejmě ceny za technologie ještě klesly. Levnější by tak měla být i data. Optimální cena je 30 – 50 Kč za 1 GB, Jakákoliv částka nad tuto cenu je jen trapným pokusem operátorů namastit si kapsu. Alespoň ve srovnání s našimi platy. Trochu jiné je to například u Dánů, kteří za hodinu vydělají zhruba tolik peněz co my za celý den. Tam se ceny mohou pohybovat kapánek jinde, ale přesto jsou o více než polovinu nižší než u nás. Kde je tedy chyba?

Rozmrzelost je na místě, ať už využíváte mobilní internet v tabletu, telefonu nebo notebooku. Nabídky na českém trhu absolutně neodpovídají době, které vládne internetový trend, a poskytovatelé by se nad sebou měli zamyslet. I přesto nikdo z nich nepřislíbil, že by se v dohledné době mělo něco měnit. Průměrná cena 99 Kč za 1 GB je tedy něco, s čím se budeme muset prozatím spokojit. Další variantou je sbalit kufry a vydat se za lepšími platy i cenami mobilních dat do zahraničí.

300262ef-7e96-4306-992b-c9a32dedfc9d

Dnes nejčtenější

.