Zavřít reklamu

Analytická společnost Gartner vydala nová data, týkající se celosvětových prodejů počítačů. Dostaly se nám tak do rukou informace z třetího kvartálu letošního roku a pro Apple to ani tentokrát nevypadá příliš dobře. Celkově se trh s počítači propadl, Apple je na tom však nadprůměrně špatně. Je ovšem otázkou, jak moc za to může fakt, že na poli počítačů Apple již téměř dva roky neaktualizoval své nejdůležitější řady. A to MacBook Pro a MacBook Air. 

Prodeje Maců jsou na tom opravdu zle. Apple zaznamenal meziroční pokles prodejů o 13,4% což znamená druhý nejhorší výsledek z největší šestice hlavních výrobců. Na prvním místě, za Q3 2016, stojí Lenovo, které stále drží více než 20% tržního podílu, ačkoliv i jim klesly prodeje o 2,4%. Následuje HP, které drží 18,8% trhu, ale jim tentokrát prodeje vzrostly. A to o nezanedbatelných 2,3%. Následuje Dell s 13,5% trhu a nárůstem 2,6% a Asus s 7,2% a nárůstem 2,4%.

gartner_3q_16_global

Apple je na pátém místě a drží 7,8% trhu, ovšem jeho meziroční propad o 13,4% je děsivý. Hůře na tom je už jen Acer, kterému patří 7,3% trhu ovšem zaznamenal ještě horší ztrátu ve výši 14,1%. Pro Apple tak budou nejdůležitější následující dva měsíce. Podle posledních spekulací by měl Apple na konci října představit (konečně) nové modely Maců a MacBooků. Toto by měl být pořádný impulz, který prodeje Maců nakopne znovu na vrchol.

MacBook Pro 2016 concept FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.