Zavřít reklamu

Ať už jste se o své soukromí obávali odjakživa, nebo vaše obavy odstartovaly známé snímky Marka Zuckerberga s přelepenou webkamerou na svém počítači, jedno je jasné – soukromí je čím dál palčivější otázkou a čím dál více lidí se zajímá o nástroje, pomocí kterých by zabezpečení nejen svého počítače mohli co nejvíce vylepšit.

Jedním ze nejlepších antimalwarových nástrojů je OverSight – software, který by měl dokázat zabránit hackerům v tom, aby zacílili na webkameru a mikrofon vašeho MacBooku, a tím vás udržet v bezpečí, ať už na internetu děláte cokoliv. Ano, ještě donedávna byly operační systémy od Applu považovány za ty nejjistější a nejbezpečnější vůbec, a pravdou je, že používáte-li OS X či macOS tak, jak máte, s největší pravděpodobností nebudete nikdy potřebovat nic, jako je antivirus.

Jedna z hlavních věcí, která udržovala uživatele počítačů od Applu v bezpečí, byl jejich relativně nízký počet ve srovnání s uživateli operačního systému Windows, takže vlastně nemělo smysl „pro ně“ vyvíjet malware – byli příliš nepočetným a nezajímavým cílem. Doba se ale změnila, hackeři jsou opět o něco vynalézavější a uživatelská základna produktů od Applu je začíná čím dál více zajímat – je totiž o poznání početnější, než bývala například před pěti lety.

S rozvojem techniky a spolu s tím, jak se z přítomnosti webkamery a vestavěného mikrofonu stal v podstatě mainstream, se právě na tyto prvky zaměřuje i nejnovější malware – a ohrožené jsou i produkty od Applu, což nedávno odhalil odborník Patrick Wardle, majitel bezpečnostní zpravodajské společnosti s názvem Synack. Ten našel způsob, jak spustit „živé vysílání“ z Macu aktivací webkamery i vestavěného mikrofonu za účelem pořízení nahrávky dění toho, co se děje za počítačem, aniž by uživatel cokoliv zaznamenal.

Škodlivá aplikace šikovně obejde úroveň ochrany firmwaru na Macu, díky které se za běžných okolností ve chvíli spuštění webkamery rozsvítí zelená kontrolka, která by měla teoreticky uživatele upozornit na neoprávněný přístup. Monitoruje systém a ve chvíli, kdy se spustí legitimní software, využívající kameru a/nebo mikrofon (FaceTime nebo Skype), připojí se na mikrofon a kameru a začne nahrávat vše, co se u uživatele děje, aniž by došlo k odhalení.

Tento muž však zároveň vyvinul bezplatný nástroj s názvem OverSight, který je nyní ke stažení na oficiální stránce. Kdo však preferuje viditelná řešení, může si vždy přelepit webkameru kouskem pásky.

android-malware

Zdroj: Phonesreview.co.uk

Dnes nejčtenější

.