Zavřít reklamu

Společnost Yahoo údajně v posledním roce spolupracovala s americkou vládou. Ta vůči ní vznesla požadavky na vytvoření a nasazení softwaru, který bude projíždět miliony e-mailů klientů Yahoo ve chvíli, kdy zprávy dorazí na servery společnosti.

Agentura Reuters, která tuto zprávu přinesla, se odvolává na vícero zdrojů včetně bývalých zaměstnanců. Yahoo tak podle ní na učinila buďto na přání Národní bezpečnostní agentury nebo Federálního úřadu pro vyšetřování.

Americké zpravodajské služby požádaly společnost Yahoo, aby vybírala e-maily se specifickým obsahem, ať už v textu, nebo v příloze, a ukládala je pro vzdálený přístup. Zdroje neuvádějí, co konkrétního vláda hledala, ani zda společnost Yahoo v rámci inciativy nějaká data do zmíněných míst odeslala.

Podle odborníků na bezpečnost se jedná o první známý případ, kdy americká internetová společnost přistoupila na takovéto podmínky. Je to také poprvé, co je k tomu použitý software, speciálně vytvořený pro účely sledování. Nejeden poskytovatel e-mailových služeb se již jistě v minulosti setkal s požadavkem na omezené vyhledávání a sledování obsahu, nikdy však nebyla společnost zatěžována žádostí o vypracování speciální sledovacího systému.

Projekt dostal od CEO Yahoo Marissy Mayer zelenou, její rozhodnutí však nebylo zcela v souladu s názorem ostatních vysoce postavených zaměstnanců, píše Reuters.

Podle některých zdrojů bylo přijetí návrhu bezpečnostních služeb nutností, protože kdyby se Yahoo měl o rozhodnutí soudit, s největší pravděpodobností by prohrál. Při tvorbě softwaru však očividně došlo k obcházení bezpečnostního týmu Yahoo, který po odhalení programu předpokládal, že se jedná o dílo hackera.

Experti se domnívají, že podobný požadavek, jaký byl vznesen tajnými službami na Yahoo, obdržely i další společnosti, specializující se na e-mailové služby. Google i Microsoft jakýkoliv podíl na sledovacích operacích popřeli, zástupci Googlu zároveň uvedli, že nikdy podobnou žádost neobdrželi, a kdyby k tomu došlo, jejich reakce by byla jednoznačně zamítavá.

K této konkrétní věci se nikdo z Applu nevyjádřil, jeho postoj v nedávné sanbernardinské kauze však jasně naznačuje, jakých reakcí by se z jeho strany tajné služby dočkaly.

yahoo-original-fb

Zdroj: Appleinsider.com

Dnes nejčtenější

.