Zavřít reklamu

Tak jako každý rok, tak i letos společnost Interbrand vytváří žebříček nejhodnotnějších společností světa. A tak jako již několik let za sebou, Apple se opět umístil na absolutním vrcholu. A to i přes všechny problémy, které společnost tento rok potkaly. Zejména pak i přes historicky první pokles prodejů iPhonů a přes, za velice dlouhou dobu, první meziroční pokles tržeb. Ani jeden z těchto důvodů ovšem nebránil tomu, aby se Apple opět ocitl na vrcholu a za sebou tak nechal všechny ostatní konkurenty. 

Meziročně hodnota společnosti stoupla o 5% a dle dat společnosti Interbrand je značka momentálně ceněná na 178,1 miliard amerických dolarů. Druhou příčku již tradičně obsadil Google, který také povyrostl o velice slušných 11%. Hodnota Googlu je 133,3 miliard dolarů. Na třetím místě se umístila Coca Cola, která meziročně ztratila zhruba 7% své hodnoty a společnost je tak oceněna 73,1 miliardami dolarů. Jen tak pro zajímavost, v roce 2002 měl Apple hodnotu 5,2 miliard dolarů. Za necelých 15 let tak hodnota společnosti vzrostla téměř na 35 násobek.

interbrand-apple-2016

Hlavní tři aktéři jsou jasní, velice zajímavý je ovšem graf nejrychleji rostoucích společností, kam se Apple vůbec nedostal, díky svému 5% nárůstu. Podle dat Interbrandu je společností s nejrychleji rostoucí hodnotou Facebook, jehož hodnota meziročně vzrostla o obrovských 48%. Následuje Amazon (33%), LEGO (25%), Nissan (22%), Adobe (21%) a minimálně 20% nárůst uzavírá Starbucks. Přímí konkurenti Applu, na poli mobilních telefonů, si také nevedou špatně. Hodnota Samsungu povyrostla o 14% a Huawei o 18%.

interbrand-top-growing-2016
Apple logo photo

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.