Zavřít reklamu

Odolat koupi nejnovějšího iPhonu nebo Samsungu je těžké. Ale jen dokud se nepodíváme na cenu. Koupě nového smartphonu může totiž zanechat pořádnou prázdnotu v peněžence, zejména, pokud chcete mít kvalitní model nejnovější generace s nadčasovým designem a technickými vymoženostmi.
Pokud však chcete „nový“ telefon a zároveň nezruinovat svůj rozpočet, řešením může být koupě z druhé ruky. Ta má několik výhod a může vám ušetřit i několik tisíc korun, ovšem pouze v případě, že na to půjdete rozumně.

1. Definujte si, jaký model hledáte

Pokud neznáte přesný model, který by vás potěšil, promyslete si, jaké parametry by váš „nový“ telefon měl splňovat. Sepište si funkce a ostatní parametry, které od telefonu očekáváte a hledejte modely ve vaší cenové kategorii.

Také je důležité zjistit cenové relace, v nichž se dané modely pohybují. Věnujte proto trochu času malému průzkumu a podívejte se na ceny použitých iPhonů. Užitečné může být i ověření si ceny nového nepoužitého modelu.

Chcete ušetřit ještě víc? Čas rozhoduje. Čím starší model, tím levnější. Někdy jsou však rozdíly mezi dvěma, po sobě následujícími modely téměř zanedbatelné. A tak buď koupíte rok-dva starý model, nebo si počkáte na ohlášení toho novějšího.

2. Nakupujte pouze přes ověřené e-shopy a od ověřených prodejců

Internet nabízí obrovský sortiment smartphonů, a to nových i použitých. Ne všechny webové stránky jsou však spolehlivé. Ty důvěryhodné inzerují nabídky, které obsahují autentické fotografie, podrobný popis technického a vizuálního stavu, sériové číslo modelu a politiku vrácení peněz.

Často využívanými kanály jsou i bazary a sociální síť Facebook. V takovém případě však kupujete od fyzické osoby bez jakýchkoliv garancí. V případě, že koupíte použitý iPhone, který se po bližším zkoumání ukáže jako chybný, vrácení peněz závisí na osobního charakteru prodávajícího.

3. Sjednejte si schůzku s prodejcem

Pokud kupujete iPhone z druhé ruky a z jiného státu nebo kontinentu, setkání s prodejcem asi nebude možné. Přesto se může stát, že najdete použitý telefon, jehož prodejce bydlí v sousedním městě. Osobní setkání má velkou výhodu. Můžete si ověřit vzhled telefonu a vyzkoušet jeho funkcionalitu okamžitě.

Prodejci předem oznamte, že v něm budete chtít vyzkoušet funkci vlastní SIM karty, budete chtít vidět, že se v pořádku nabíjí, že je možné ho zapnout a dotykový displej bez problémů funguje.

Na osobní kontrolu si s sebou pro jistotu přineste externí nabíječku nebo notebook s nabíjecím kabelem, sluchátka a aktivní SIM kartu.

Po vložení SIM karty iPhone zapněte a vyzkoušejte všechny funkcionality, které vám přijdou na rozum. Zavolejte někomu, pošlete SMS a připojte se na internet. Podívejte se také, zda funguje fotoaparát.

4. Prodávaný mobil zkontrolujte

Může se zdát, že tento krok je možné provést jedině v případě osobního setkání s prodávajícím. Při on-line koupi jej však můžete zkontrolovat i při doručení kurýrem.

5. Zaplaťte až při přebírání

Nejdůležitějším pravidlem je neplatit za použitý telefon předem. A to i v případě, že se vám prodejce zdá být důvěryhodným a telefon potřebujete nutně. Za smartphone zaplaťte až při přebírání, a pokud je to možné, předem si vyžádejte kontaktní informace na prodejce pro případ, že byste později měli nějaké otázky nebo pochybnosti.

iPhone 6 packaging FB

Dnes nejčtenější

.