Zavřít reklamu

Minulý měsíc WhatsApp aktualizoval své smluvní podmínky, ve kterých přibyla informace, že aplikace bude odesílat data uživatelů Facebooku. Po této zprávě se mnoho uživatelů začalo zajímat o svou bezpečnost. Obyvatelé našeho souseda se už o své soukromí v rámci WhatsAppu obávat nemusí.

Hamburský komisař pro ochranu osobních údajů rozhodl, že Facebook musí v Německu přestat sbírat data jednotlivých uživatelů z aplikace WhatsApp. Podle něj musí sociální síť výslovně požádat uživatele o svolení, což Facebook nedělal. Přibližně 35 milionů německých uživatelů chatovací aplikace se tak díky Johannesu Casparovi nemusí obávat.

Je to vůbec poprvé, kdy kontrolor soukromí vstoupil do problému, aby ho odstranil. „Musí to být jejich rozhodnutí, zda chtějí propojit svůj účet s Facebookem,“ řekl ve svém úterním prohlášení komisař. „Proto musí Facebook požádat o povolení od každého uživatele. Tak se ale nestalo.“

Facebook uvedl, že se bude snažit vyhovět evropským pravidlům ochrany soukromí. Regulátor má právo zasahovat do aktivit společnosti Facebook, jelikož jeho dceřiná společnost sídlí právě v Hamburgu. O soukromí spojené s WhatsAppem se začal zajímat už i britský regulátor.

WhatsApp sdílením uživatelských dat se svou mateřskou společností doufal ve vytvoření dalších příležitostí výdělku díky jeho miliardě uživatelů. Společnost se tak snažila uživatelům přinést lepší služby, ale ne všichni o to stáli. Hamburský komisař věří, že uživatelé byli s nakládáním jejich soukromích dat uvedeni v omyl.

whatsapp-fb

Zdroj: iphonehacks

Dnes nejčtenější

.