Zavřít reklamu

Nejslavnější Apple analytik Ming-Chi Kuo z KGI Securities opět po pár týdnech vystupuje na scénu a sděluje světu své predikce ohledně prodejů iPhonu 7. Analytik odkazující se na své mnohdy velmi spolehlivé zdroj tvrdí, že poptávka po iPhonu 7 Plus je lepší než se původně očekávalo, ale i přesto jsou prodeje iPhonu 7 o něco menší než prodeje loňského iPhonu 6s.

Jedním z hlavních faktorů, který přispěl k vysoké poptávce po iPhonu 7 Plus, je i vybuchující Samsung Galaxy Note 7. Samsung totiž stáhl všechny modely Note 7 z prodeje a jejich majitele vyzval, aby telefon vrátili. Zákazníci prahnoucí po smartphonu s velkým displejem tak okamžitě sáhli po jiném vlajkovém modelu, v drtivé většině případů právě po iPhonu 7 Plus od Applu. Kuo ještě dodává, že k vysokým prodejům 5,5″ modelu pomohl i duální fotoaparát, který si zákazníci oblíbili.

Co se týče barev, tak Kuo uvádí, že varianta Jet Black je ze všech barevných variant vůbec nejpopulárnější, protože tvořila přibližně 30 až 35% celosvětových předobjednávek a v Číně dokonce tato varianta tvořila až 50% všech předobjednávek.

Naopak u kapacitních variant úložiště jasně vládne 128GB iPhone, přitom ještě minulý rok šlo o největší možnou kapacitu, která zase tak moc oblíbená nebyla. Letos je 128GB úložiště oblibené především z toho důvodu, že Apple skončil s 64GB iPhonem, který uživatelům v drtivé většině případů bohatě stačil, a také proto, že 32GB je pro mnohé pořád málo.

Rozdíl v poptávkách mezi iPhonem 7 a iPhone 7 Plus je podle analytika téměř zanedbatelný. Prodeje velikostních variant se tak vůbec poprvé vyrovnaly a některé studie dokonce tvrdí, že iPhone 7 Plus je prodávanější než menší iPhone 7. Velkému modelu ale letos pomohl problém s Galaxy Note 7, jak už bylo zmiňováno výše.

Kuo rovněž konstatuje, že nedostatek iPhonu 7 i 7 Plus není tak úplně kvůli velké poprávce, ale jednoduše proto, že Apple nestíhá telefony vyrábět. Obzvláště má problém s Jet Black variantou, po které je navíc velká poptávka a Apple se jí věnuje z 60 až 70%, jelikož výrobní metoda je o něco složitější než u ostatních barevných variant. Navíc letos začal Apple prodávat iPhone 7 ve 28 zemích světa, zatímco loni jej v prvním týdnu prodával jen ve 12 zemích, což se také výrazně podepsalo na nedostupnosti modelů.

Analytik z KGI na závěr uvádí, že i přes velkou poptávku po iPhonu 7 Plus zaznamená Apple letos meziroční pokles prodejů. I když společnost KGI Securities zvedla své odhady prodejů z 60-65 milionu na 70-75 milionů kusů, stále budou prodeje iPhonů v tomto čtvrtletí nižší než minulý rok, kdy Apple vydal iPhone 6s a 6s Plus.

iphone-7-jet-black-vs-black-fb

Dnes nejčtenější

.