Zavřít reklamu

Tentokrát se podíváme na reproduktory, které u většiny z nás neskončí na stole vedle iMacu, ale stanou se ozdobou obývacího pokoje, případně ložnice a poslouží nejen na poslech hudby, ale také jako reproduktory k televizoru a hrací konzoli, případně i jako reproduktory k zesilovači. Řeč je o PodSpeakers a to konkrétně o verzi  MiniPod Bluetooth na které se v následujících řádcích podíváme a věřte, že váš čas při čtení recenze si PodSpeakers rozhodně zaslouží!

Reproduktory dorazí v poměrně velké krabici u které vás jako první zaujme, že není příliš těžká a skutečně samotné reproduktory jsou nezvykle lehké. V balení jsou uloženy velmi precizně, kryté molitanem, takže se objednávek přes internet určitě nemusíte bát. Součástí balení jsou dva reproduktory, klasický reproduktorový kabel pro jejich vzájemné připojení, 3,5mm kabel pro připojení ke zdroji zvuku, adaptér a šest hliníkových nožiček, které můžete, ale nemusíte použít. Samozřejmostí je pak také návod na zapojení a ovládání a taktéž dálkové ovládání. Dálkové ovládání je miniaturní ale nabízí vše co potřebujete od zapnutí a vypnutí reproduktorů, přes možnost ovládání hlasitosti včetně tlačítka pro okamžitě ztišení reproduktorů až po volbu zdrojů zvuku a možnost ovládání skladeb.

Co říct k designu jiného, než to co vidíte sami na fotografiích. Reproduktory vypadají skutečně exkluzivně, jejich tělo je ze zajímavého plastu, který je na první pohled matný, ale i tak se mírně leskne a působí sametovým dojmem. Díky této kombinaci vypadají reproduktory co se materiálu týká jednoduše skvěle. Samotné reproduktory vypadají trošku jak sněhulák složený ze tří koulí, z nichž každá má nejen designovou ale i funkční roli. Můžete si navíc zvolit zda použijete dodávané hliníkové nožičky a reproduktory budou stát, což vypadá skvěle pokud je chcete dát přímo na podlahu nebo je postavíte vedle televizoru a na podstavce se vykašlete. Samotné nožičky mají gumové podložky pro zmírnění vibrací. Tyto podložky však mají i samotné reproduktory, takže pokud nožičky nepoužijete, na kvalitu zvuku to nebude mít vliv.

podspeakers

V zadní části reproduktorů se nachází vstupy, přičemž levý reproduktor je takzvaně aktivní a do pravého pak již jen vedou kabely z levého. Zajímavé jsou krytky, které mají oba reproduktory a o připojení všech kabelů je jednoduše nasadíte a nemáte za reproduktory žádný bordel, ale elegantně vyvedené kabely, které při troše šikovnosti můžete schovat tak, že nebudou ani vidět. Reproduktory jsou tedy skutečně dělány tak, aby mohly být umístěny na nožičkách v prostoru a vypadají elegantně ze všech stran, což nebývá zvykem.

Co se zmiňovaných vstupů týká, najdeme na reproduktorech samozřejmě vstup pro připojení adaptéru, USB 2.0 a trojici 3,5 mm jack konektorů z nichž jeden slouží pro vstup zvuku a další dva pak jako výstup zvuku a výstup pro subwoofer. Nechybí ani optický kabel, který jsem vzhledem k tomu, že doma používám jeden velmi kvalitní, použil pro připojení reproduktorů, aby byl přenos co nejkvalitnější. Samozřejmostí jsou pak dva reproduktorové terminály pro připojení pravého reproduktoru. Reproduktory však disponují ještě jednou a tentokrát neviditelnou možností jak k nim připojit například váš iPhone a tou je Bluetooth.

podspeakers-ports

Co bych si dovolil trošku vytknout jako člověk který má zkušenosti s produkty nejdražších světových značek tak jsou to kabely. Netroufám si hodnotit jejich kvalitu co se zvuku týká, na tolik dobré uši skutečně nemám a rozdíl mezi kabelem za 1000kč a 10 000Kč jednoduše nerozeznám, ale vadí mi trošku že k reproduktorům za bezmála dvacet tisíc nejsou kabely, které by byly na první pohled exkluzivnější a kvalitnější nebo když už nic tak bych mohl alespoň dostat k černým reproduktorům černé kabely, ale nevadí.

U Project Cars vám bude běhat mráz po zádech!
Co se týká zvuku přistupoval jsme k reproduktorům tak, jak je bude používat drtivá většina lidí, jenž si je koupí, tedy jako multimediální reproduktory připojené k televizoru, přes které budou hrát filmy nebo hry, ale také do nich budete pouštět hudbu přes Bluetooth nebo AirPlay a případně hudbu přes zesilovač. Jako člověk který je závislý na Project Cars jsem jako první musel vyzkoušet Project Cars na PS4, ze které jsem zvuk vedl HDMI do 4K televizoru Philips a z ní poté přes optický kabel do reproduktorů.

První co tedy muselo přijít na řadu byl Project Cars a abych mohl porovnávat skutečně nejlépe jak to jen jde, vzal jsem si své Bentley, jehož zvuk znám z reálu a vyzkoušel jsem jej také přímo ve hře. Vše bylo neuvěřitelně realistické a když vás při závodu někdo předjíždí, dokážete skutečně určit jestli jeho auto jede již nadoraz a vám se nevyplatí jej pouštět nebo jestli když se s ním začnete předbíhat, on zkrátka ještě víc sešlápne plyn. Zvuk vozů je skutečně perfektní a když si vezmete například Ford Focus RS a na Nürburgring se vám párkrát stane že se tlumiče dostanou na doraz a vy „zaslajdujete“ po vozovce, leknete se jako kdybyste seděli v autě a ne v obýváku.

Reproduktory navíc na to že jsou v sestavě 2.0 dokáží poměrně kvalitně simulovat domácí kino a například při předjíždění máte pocit že auto opravdu slyšíte nejprve za sebou a až poté vedle sebe a případně i před sebou, což je u 2.0 sestavy celkem nezvyk! Vyzkoušel jsem samozřejmě také Battlefield 4, který je známý tím, že zvuky zbraní jsou nahrané ze skutečných zbraní z různých vzdáleností a v různých prostředí aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku. V BF4 když vedle vás začne střílet kolega ze šílenosti typu M-60, vám skutečně běhá mráz po zádech.

Hned po PS4 muselo přijít na řadu sledování televizoru, což ostatně bude věc, kterou drtivá většina uživatelů bude dělat s těmito reproduktory nejčastěji a tak jsem na Netflixu pustil ve 4K nejprve skvělý dokument Apex, ve kterém jsme si vychutnal zvuky supersportovních vozů a poté jsem pokračoval ve sledování seriálu Narcos, který je taktéž ve 4K a se skvělým zvukem. Při filmech vás nejvíce zaujme fakt, že reproduktory umí skutečně vytvářet dojem prostorového zvuku a když sedíte dokonale přímo proti televizoru a reproduktory máte rozmístěny v ideální poloze, pak skutečně slyšíte osoby naprosto přesně z místa, ve kterém se nachází na televizoru. Zvuk při sledování filmů je skutečně skvělý a vsadím se že pokud jej nebudete porovnávat s 5.1 domácím kinem, budete skutečně velmi spokojení. Mimochodem, když jsem si pustil  Ken Block’s GYMKHANA NINE, zvuk byl doslova neuvěřitelný a mohu toto video doporučit všem, kteří chtějí zjistit jak hrjaí jejich reproduktory něco jiného než je hudba.

Hudba jak má být!

Poslední dobou si ujíždím na něčem, co asi nikdo ze čtenářů nebude znát, totálně jsem se totiž zamiloval do Honey Cocaine a mám ji tak naposlouchanou, že jsem nechtěl poslouchat nic jiného, abych skutečně dokázal posoudit kvalitu reproduktorů. Nakonec jsem samozřejmě pustil ještě klasiku od Pink Floyd a něco od Deep Purple a došlo samozřejmě také na referenční nahrávku Imagine od Johna Lenona.

První co vás zaujme je detailnost, kterou nabízí Podspeakers, skutečně uslyšíte jak se umělcům odlepují rty od sebe, jak se nadechují a vše co se děje během nahrávání skladby. Jednou jsme četl v recenzi u svých sluchátek AKG, že jejich největší nevýhodou je fakt, že posluchači vážné hudby uslyší jak orchestr otáčí notové listy a to stejné mi připadá, že platí i u PodSpeakers. Zvuk je skutečně velmi detailní a uslyšíte vše, co umělci chtějí aby slyšet bylo a někdy i to, co by už nejraději ze stopy vymazali.

img_0547
Samotný projev zvuku je vyvážený a nepreferuje ani výšky, ani basy a ani středy. Je kladen důraz na hlas a zpěváci jsou před kapelou v mírné výhodě, ale v takové, že vám to skutečně vyhovuje a například i u šíleností od Black Sabbat budete Ozzymu rozumět. Někdo by mohl namítat že basů je méně než by si přál, ovšem já osobně basy příliš nemusím a proto mi reproduktory vyhovují, komu však budou basy skutečně chybět, může si dokoupit subwoofer a zážitek bude i pro něj plnohodnotný.

Celkově mám pocit, že reproduktory hodně vsází na to, abyste seděli v ideální pozici vůči reproduktorům a v případě sledování televizoru pak také vůči televizoru. Samozřejmě to je důležité u všech reproduktorů, ale PodSpeakers mě v tomto ohledu připadají ještě o trošku náročnější na posluchače než ostatní reproduktory. Jakmile sedíte v ideální pozici, budete naprosto fascinování zážitkem, který vám dokáží v dané cenové kategorii přinést.

img_0555

Resumé
Pokud bych neměl do úvahy brát vůbec design reproduktorů, pak bych uvedl, že lze za stejnou cenu koupit reproduktory, které hrají o zhruba 15-20% kvalitněji než Podspeakers. Bohužel se však bavíme o reproduktorech, které jsou výjimečné svým zvukem a design spočívá v hnědé dřevěné bedně, která vypadá již 50 let stále stejně. Příliš mnoho parády vedle ultramoderního 4K televizoru tedy neudělají. Podspeakers naopak kombinují velmi kvalitní zvuk a skvělý design do podoby, se kterou se prakticky jinde nemáme možnost setkat a skutečně mě nenapadají repdouktory, které vypadají tak výjimečně a elegantně jako Podspeakers a zároveň hrají stejně kvalitně a jsou dostupné za cenu pod dvacet tisíc korun. Podspeakers nejsou naprostým vrcholem zvuku nebo designu, což je však věc vkusu, ale jsou tou nejlepší kombinací obou těchto vlastností, kterou si můžete dopřát za cenu pod dvacet tisíc korun. U ostatních reproduktorů v této cenové hladině totiž získáte buď o trošku kvalitnější zvuk nebo líbivější design, nikdy však takto kvalitní kombinací obou těchto vlastností.

Podspeakers se stanou atraktivní a nekonvenční součástí vaší domácnosti, kde rozhodně neudělají ostudu a to nejen svým designem, ale pochopitelně také zvukem. Pokud tedy hledáte spojení kvalitního zvuku a zajímavého designu, Podspeakers by neměli uniknout vaší pozornosti. Za velkou výhodu navíc považuju množství variant, které PodSpeakers nabízí a tak vás reproduktory mohou stát sice 18 990Kč, ale také 9990Kč v případě, že máte zesilovač a stačí vám pasivní reproduktory. Můžete totiž volit mezi pasivní, aktivní variantou a variantou s Bluetooth, přičemž veškeré produkty PodSpeakers naleznete přímo zde. Dokoupit můžete i držáky na zeď nebo například subwoofer!

Dnes nejčtenější

.