Zavřít reklamu

V září roku 1986 uvedl Apple na trh legendární počítač Apple IIGS, tudíž letos oslavil své třicáté narozeniny. Jeho třicetiny ale nezůstaly bez povšimnutí, protože počítač po 23 letech dostal aktualizaci systému na verzi 2.4. O update se postaral softwarový vývojář John Brooks.

Nová verze systému naučila Apple IIGS pracovat se soubory typů SYS, S16, BIN, BAS, či všem dobře známý TXT. Systém byl také rozšířen o nový spouštěč aplikací Bitsy Bye, která je podporován procesory 6502, 65c02 a 65816. Kromě výše zmíněné ještě ProDOS 2.4 vylepšuje práci s disketami a dokonce i s flashkami, které ale musí být pro stařičký počítač speciálně upravené.

Jak jste pravděpodobně poznali, nejde tak o systém vydaný samotným Applem. I tak se ale vývojář postaral o šikovný update, který je navíc menší, než předchozí vydaná verze od Applu. Kód nového systému ProDOS 2.4 je totiž úspornější a například zmíněný spouštěč zabírá v operační paměti jen 1KB.

Pokud nemáte Apple IIGS, ale láká vás si nový systém z nějaké důvodu vyzkoušet, tak nezoufejte. Každý jej totži mže spustit ve webovém emulátoru na Archive.org.

Shrine Of Apple: Apple IIgs

*zdroj: živě.cz

Dnes nejčtenější

.