Zavřít reklamu

Když Apple letos odmítl odblokovat iPhone teroristy Seyda Farooka ze San Bernardina, přistoupil Federální úřad pro vyšetrování k najmutí hackerů, kteří se nakonec do telefonu dokázali dostat. Médiím ani samotnému Applu však FBI nesdělilo jakým způsobem se do iPhonu dokázali hackeři dosotat ani částku, kterou za tuto službu zaplatili.

O částce se na tiskové konferenci zmínil až šéf FBI James Comey, který uvedl, že FBI dalo za tuto službu hackerům více, než od vydělá do konce funkčního období, což představuje částku více ež 1,3 milionů dolarů a zároveň se jedná také o největší částku, kterou kdy FBI zaplatilo osobám třetích stran za nějakou službu. Když navíc šéf Comey dodal, že si myslí, že jsou to dobře utracené peníze, začali se novináři domáhat dalších detailů.

V celé situaci sehrál svou roli i samotný Apple, po kterém chtělo FBI, aby vymazal funkci, díky které se telefon po zadání deseti nesprávných hesel automaticky vymaže a odstrani veškerá data, což nakonec Applu nařídil i soud, ovšem Apple obhájil, že není technicky možné tuto funkci deaktivovat. Stejně tak následně odmítl udělat v iOS zadní vrátka aby se mohli vyšetřovatelé do telefonu dostat.

FBI Tedy nakonec pomohl někdo, jehož identitu společnost pečlivě tají a dala za to více než 26 milionů korun. Bohužel se ukázalo, že data získaná z telefonu jsou k ničemu a nepřináší vyšetřovatelům nic s čím by mohli pracovat. Navíc FBI samo uvedlo, že získaný nástroj pro odemknutí telefon dokáže použít jen pro telefony starší než je iPhone 5/5c, což veřejnost také příliš nepotěšilo vzhledem k ceně, kterou za něj FBI vynaložilo.
Objevily se také informace o tom, že federálnímu úřadu pomohla s odemknutím iPhonu společnost Cellebrite, která sídlí v Izraeli. Společnost na svém webu tvrdí, že má nástroj na dešifrování a extrahování dat z iPhone 5 a iPhone 5c.

Na soud se se žádostí o odtajnění informací a poskytnutí údajů o tom, kdo se na odblokování podílel a také zda bylo vhodné pro odblokování vynaložit takovou částku obrátili média. Ta chtějí kromě těchto dvou věcí vědět také konkrétní částku, kterou FBI vynaložilo. Konkrétně u soudu stojí proti federálnímu úřadu pro vyšetrování vydavatelé USA Today a Vice Media.

Apple vs FBI passcode

 

Dnes nejčtenější

.