Zavřít reklamu

Jak Apple před dvěma týdny na iPhone 7 konferenci sliboval, tak se také splnil. Společnost totiž právě vydala svůj nový operační systém macOS Sierra (macOS 10.12), který je dostupný zdarma pro všechny majitele kompatibilních počítačů Mac. Jestli bude možné nový systém nainstalovat i na váš jablečný počítač, zjistíte ve výpisu kompatibilních Maců níže.

Nový systém přináší spoustu novinek, ale tou vůbec nejzásadnější je Siri, kterou Apple chystal pro desktopový operační systém už poměrně dlouho. Novou hlasovou asistenku můžeme aktivovat přímo v menubaru a Apple také přidal ikonu do Docku. Po oslovení Siri se otevře okno v pravém horním rohu a vy můžete už jen začít diktovat v angličtině nebo v nějakém jiném vám blízkém jazyce například to, aby vám vyhledala nějaké soubory či vytvořila připomínku. Češtinu ani slovenštinu ale Siri prozatím bohužel nepodporuje.

Další obrovskou novinkou je funkce, která se jmenuje Auto Unlock. Pomocí té je možné odemykat Mac nebo MacBook pomocí Apple Watch. Funkce je automaticky součástí systému watchOS 3 a může jí používat každý, kdo aktualizuje Mac i Apple Watch na nejnovější systém a funkci si aktivuje.

Novou funkci je i takzvaný Universal Clipboard. Jedná se o funkci, která sdílí data mezi Macem a iPhonem. Cokoli zkopírujete například na iPhonu, budete moci vložit třeba do Pages na Macu. Jedná se o funkci, která byla majiteli Macu dlouho žádaná.

Součástí nového macOS je také funkce, která se jmenuje „Tabs“, díky funkci budou panely dostupné nově naprosto ve všech aplikacích. Apple potěší hlavně vývojáře, protože ti nemusí hnout ani prstem a i přesto budou panely naprosto všude. Jednoduše řečeno, panely se otevírají místo oken.

Další novou funkcí macOS Sierra je funkce „obraz v obraze“, kterou známe například z našich iPadů. Video například z Vimeo můžeme přesunout do jakéhokoliv rohu a poté můžeme otevřít například Pages. Video stále uvidíme ve zvoleném rohu.

Novinkou je také nové notifikační centrum, do kterého se dají jednoduše „připínat“ veškeré výsledky ze Siri.

[appbox appstore id1127487414]

macOS Sierra je kompatibilní s těmito počítači Mac:

  • MacBook Pro (2010 a novější)
  • MacBook Air (2010 a novější)
  • Mac Mini (2010 a novější)
  • Mac Pro (2010 a novější)
  • MacBook (Late 2009 a novější)
  • iMac (Late 2009 a novější)
macos-sierra-fb-5

Dnes nejčtenější

.