Zavřít reklamu

Před hodinou spatřil světlo světa iOS 10, který je tak od dnešního večera dostupný pro všechny uživatele. Jedná se o velký update, který mění mnoho dosavadních zvyklostí. Například zmizelo gesto „Slide to unlock“ z uzamykací obrazovky, na které jsme byli zvyklí od první verze systému nebo způsob ovládání notifikací, což je také velká změna, která se nás dotkne každý den. Má tedy vůbec smysl iOS 10 instalovat? Rozhodnutí nechám samozřejmě na vás, ale pokusím se vám pomoct následujícími řádky, ve kterých si shrneme, co hlavního vlastně iOS 10 přináší.

Nový vzhled
Na první pohled jedna z nejvýraznějších novinek – vzhled systému. Jde o poměrně velké změny, i když se design uživatelského rozhraní stále nese na vlnách iOS 7. Desátá verze systému je o něco barevnější, což poznáme především na notifikacích a ovládacím centru. Přibyly hlavně widgety, které z aplikace ukazují mnohem více informací. Designových změn se dočkalo i ovládací a notifikační centrum. Například takové notifikační centrum lze nyní posouvat do stran, kde naleznete ovládací prvky pro hudbu a HomeKit.

3D Touch
Velkých změn se dočkal i 3D Touch. Nově se už při stlačení ikony aplikace neobjeví jen nudné menu, ale náhledy aplikací, které například ukazují různé údaje navíc. 3D Touch se dočkal velkých novinek napříč celým iOS 10 a pomocí něho ovládáte nyní především notifikace.

Vylepšené Fotky
Několika užitečných změn se dočkala i aplikace Fotky, kde najdete všechny fotografie, které svým iPhonem vyfotíte, nebo které si do něj stáhnete. Nově je možné fotografie ještě více upravovat. Přibylo tak několik nástrojů, které vám například umožní přidávat text nebo obrazce přímo do fotografie. Nově Siri pozná i lokaci nebo zvířata, které jsou na fotografiích a inteligentně je tak spojí a dokonce i propojí s ostatními, podobnými fotografiemi. Do aplikace Fotky přibyla i nová záložka Vzpomínky, ve které si vytvoříte jakási alba, jimž přiřadíte video a zde si shromáždíte všechny fotografie a videa, která chcete. Alba si pak pojmenujete, vytvoříte náhledový klip a k němu i hudbu.

Vylepšené iMessage
Aplikace iMessage toho oproti populárnímu WhatsAppu nebo Messengeru moc neuměla, což se Apple v iOS 10 rozhodl změnit. Vývojáři tak do iMessage přidali spoustu nových funkcí. Mezi hlavní novinku, kterou u nás prozatím nevyužijeme, je možnost posílání peněz přímo přes zprávy, ale jen prostřednictvím aplikací z iMessage App Store. Nově je také možné přidávat různé efekty na jednotlivé zprávy, na celou obrazovku nebo na ně dokonce reagovat pomoc jakých nálepek. Nechybí ani samolepky podobné těm z Messengeru nebo velké emotikony, které také známe z jiných aplikací. Velkou výhodou jsou náhledy na odkazy a videa z webu, tudíž takové video z Youtube si můžete přehrát přímo ve zprávách. Někteří i uvítají možnost kreslit různé animace přímo na displeji iPhonu a odesílat je svým přátelům nebo možnost nahradit text smajlíky. Apple společně s iOS 10 otevřel aplikaci Zprávy vývojářům, tudíž si do nich můžete stahovat různé samolepky, emotikony, překladače a další aplikace.

Nová Apple Music
Součástí iOS 10 je samozřejmě i nová verze Apple Music, kterou najdete v aplikaci Hudba. Ta přináší podobně jako systém několik novinek týkajících se designu, a tak jsme se dočkali jednoduššího uživatelského rozhraní, které má zpříjemnit a hlavně zlepšit používání služby. Všechny prvky a nápisy jsou výrazně větší pro snadnější ovládání například v autě a hlavní tváří aplikace Hudba se stávají samotné covery alb. Hudba nyní využívá mnohem více 3D Touch, díky kterému jí v podstatě celou ovládáte. NA starších zařízeních funguje delší stisk.

Apple Maps
Větších změn se dočkaly i Apple Mapy. Nově sice prozratím nenabízejí funkci podobu Street View od Googlu, tedy možnosti zobrazit si přímo na iPhonu nebo iPadu 3D pohled z ulice, o čemž se spekulovalo, ale naučily se jiné novinky. Mají totiž jednodušší ovládání a disponují speciální lištou, kterou vytáhnete odspodu jako ovládací centrum. Apple Maps umějí například i zobrazovat vybrané restaurace v okolí nebo inteligentně spočítat, na jaké benzínce byste se měli zastavit. Užitečnou novinkou je pak i vyznačená poloha, kde přesně jste zaparkovali své auto, což iPhone pozná podle toho, že se odpojí od Bluetooth rádia.

HomeKit aplikace
Do iOS 10 přibyla i samostatná aplikace HomeKit, která se nově postará o ovládání všeho chytrého příslušenství, které máte domácnosti a podporuje standart od Applu. Aplikace se Applu dle mého názoru povedla. Nabízí svěží design a z jedné obrazovky můžete ovládat vše, co doma máte. Pokud třeba někdo nyní zazvoní u vašich dveří, vyskočí vám notifikace a vy se můžete přímo na iPhonu kouknout kamerou, kdo u dveří stojí a odemknout dveře mu přejetím přes displej. HomeKit aplikace je také dostupná jako ovládací centrum, když vysunete lištu na iPhonu zespodu nahoru.

Další novinky
iOS 10 samozřejmě přináší mnohem více novinek, než jen ty výše vyjmenované. Výrazných změn se dočkala také Siri, která je nově dostupná pro vývojáře a tím se tedy objeví i v aplikacích stažených z App Store. Navíc všechny aplikace jsou s novým systémem defautlně šifrované.

Na iPadu můžete rozdělit okno v Safari na dvě části a dát si tak na každou stranu jeden panel s webovou stránkou. Dále je možné editovat Live Photos, využívat vylepšené Poznámky, na kterých může pracovat více uživatelů najednou. Těšit se můžete i z nové aplikace Mail, která nyní konečně ukazuje v konverzaci i vámi odeslané zprávy a nabízí vylepšený filtr.

ios-10-fb-2

 

Dnes nejčtenější

.